Segons l’informe anual de ‘The Economist’, Barcelona és la setzena millor ciutat del món per viure-hi. Això suposa una millora en sis posicions respecte a la classificació del 2020 i una excepció en un any en què les ciutats europees han tendit a perdre punts i baixar llocs a causa, sobretot, de la gestió de la pandèmia i la vacunació contra la covid-19.
L’informe avalua 140 ciutats del món a partir d’aspectes com l’estabilitat política i social, el sistema sanitari i l’educatiu, l’entorn cultural i mediambiental i les infraestructures amb la intenció d’orientar empreses i governs sobre els riscos i la qualitat de vida de les diverses ciutats.
Sobre aquests condicionants, Barcelona ha comptabilitzat una puntuació de 88,3 sobre 100. L’ha beneficiat que la publicació ha considerat que la segona onada de coronavirus no va tensionar tant el sistema sanitari com ho va fer la primera. Aquest fet també ha beneficiat Madrid. També puja el mateix percentatge, i passa de la posició 25 a la 19. Aconsegueix un total de 86,8 punts, que deixa la capital espanyola tres ciutats per sota de Barcelona.
Colau celebra la posició de Barcelona
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat la posició de Barcelona al rànquing de ‘The Economist’. En un missatge a Telegram, Colau ho ha qualificat com un reconeixement “a les polítiques innovadores que estem impulsant a la ciutat com és la superilla Barcelona; les polítiques d’habitatge i rehabilitació; el foment de la cultura, la ciència i la tecnologia; la regulació del turisme o la mobilitat sostenible”.
L’alcaldessa ha afegit que és també “un impuls per seguir endavant amb una transformació de la ciutat que posi la vida de les persones al centre”.
Auckland està al capdavant de la classificació
Barcelona ha obtingut prop de vuit punts menys que la ciutat que encapçala la classificació de ‘The Economist’, Auckland, a Nova Zelanda. De fet, les sis primeres posicions estan copades per ciutats situades a illes d’Àsia i Oceania, com Osaka (el Japó), Adelaida (Austràlia), Wellington (Nova Zelanda), Tòquio (el Japó) i Perth (Austràlia). A l’anàlisi, ha pesat molt que els confinaments han aconseguit aixecar les restriccions abans que a altres llocs i recuperar la vida cultural, esportiva o econòmica.
Caiguda de les ciutats europees
L’ascens de Barcelona i Madrid és una excepció en un classificació en què les ciutats europees es desplomen, sobretot pels efectes de la segona onada de la covid. Fins a les posicions 7 i 8, amb empat, no trobem cap ciutat europea. En aquest cas són les suïsses Zuric i Ginebra. I encara més destacable, es trenca una tendència dels darrers anys, en què la gran guanyadora era la capital austríaca, Viena. Aquest cop Viena cau fins a la posició 12. Més encara perden les ciutats alemanyes.
Altres reconeixements mundials per a Barcelona
Barcelona s’ha acostumat a recollir reconeixements i bones qualificacions en els darrers anys. El mes de gener, l’informe The world’s best cities 2021 la va col·locar com a vuitena millor ciutat per visitar, treballar-hi, fer-hi investigació i, fins i tot, per quedar-s’hi a viure, i la segona millor ciutat tecnològica de futur. L’any 2019, es va colar a la classificació de les 20 millors destinacions turístiques del món.