L’Ajuntament projecta recuperar una icona arquitectònica de la ciutat, desapareguda durant la Guerra Civil: l’edifici de fusta construït sobre la platja de la Barceloneta que va acollir l’Escola del Mar entre 1922 i 1938. L’alcaldessa, Ada Colau, n’ha anunciat la reconstrucció en un acte amb un centenar d’escolars de tot Barcelona participants en el concurs ‘Les escoles dibuixen la ciutat’, promogut justament per l’Escola del Mar actual, ubicada al Guinardó.

L’anunci confirma les informacions que ja havien transcendit sobre la intenció municipal de tornar a aixecar l’edifici, igual que l’original i també davant del mar. El tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, va explicar fa uns mesos que l’execució del projecte es vol fer coincidir amb la celebració a Barcelona la tardor de 2024 de la biennal d’art Manifesta, que faria ús de l’espai. Colau ho ha confirmat avui: “No renunciem a reconstruir allò que el feixisme i les bombes van destruir”.

Emplaçament amb autorització especial

L’alcaldessa ha dit que, tot i ser “una idea complicada” per les dificultats de trobar un espai en la façana marítima, ja s’han estudiat diferents ubicacions: “Ho estem mirant i ja gairebé ho tenim”. Una de les opcions que hi ha sobre la taula és l’extrem nord de la platja del Somorrostro, a tocar de la plataforma que la separa del Port Olímpic, on acaba el carrer de la Marina, tot i que Martí ha dit avui que l’espai és “una mica estret”.

Ha explicat també que una altra possibilitat és “al final de la rambla del Poblenou, on hi ha més opcions”. Ha afegit també que “s’estan acabant de fer ajustos” i que, mentre l’escola original s’aixecava sobre la sorra, “avui això seria complicat”, també per les condicions climàtiques actuals. El que està descartat, pel context urbanístic actual, és l’emplaçament on estava l’escola bombardejada el 1938, a l’anomenada platja dels Pescadors.

En tot cas, l’última paraula sobre una reconstrucció sobre la platja la tindria, segons ha consultat betevé, el Departament de Territori de la Generalitat, que té la competència sobre “la tramitació i atorgament de la concessió en domini públic marítim i terrestre”. Ara per ara, fonts d’aquest departament asseguren que no han rebut cap sol·licitud del consistori.

El mateix edifici, però no com a escola

Amb aquesta proposta, l’Ajuntament entoma la iniciativa de reconstrucció impulsada des de fa cinc anys per l’arquitecte Marc Cuixart i que el programa ‘bàsics’ va explicar ja l’any 2018. Cuixart és net de Josep Goday, l’arquitecte d’aquest edifici emblemàtic així com d’altres escoles construïdes per l’Ajuntament en el primer terç del segle XX. Colau ha assegurat que, a més del mateix Cuixart, el projecte també implicarà la participació d'”estudiants d’arquitectura”. Hi intervindran, en concret, “alumnes de postgrau”, segons ha detallat Martí, sota la batuta de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Barcelona (IAAC) i Barcelona Regional.

La proposta seria, de fet, reproduir fidelment l’obra creada per Josep Goday, tot i que en cap cas perquè torni a ser una escola. La biennal d’art “ajudarà a generar continguts” per a l’obertura, però els usos definitius posteriors només s’han insinuat per ara. Martí ha parlat de dedicar l’espai al “reconeixement de la tradició educativa de Barcelona“. La idea de Cuixart, des del començament, ha estat dedicar-lo a la comunitat educativa i a la reflexió sobre pedagogia.

Més de 100 anys d’història

Tot de fusta i concebut com una construcció desmuntable (tot i que no va ser traslladada mai), l’edifici de l’Escola del Mar s’obria en forma de u davant de l’aigua i descansava sobre pilars de pedra enfonsats en la sorra de la platja. Seguint els moviments renovadors d’educació a l’aire lliure, es va estrenar el 1921, mesos abans d’obrir com a escola, com una colònia d’estiu per a infants amb salut fràgil i problemes respiratoris.

Quan tot just ha superat el centenari, l’Escola del Mar actual, de titularitat municipal, es troba al barri del Guinardó, on es va instal·lar el 1948, després d’una etapa de 10 anys a Montjuïc. Allà ha conservat viu tots aquests anys el projecte pedagògic original ideat per Pere Vergés que l’ha convertit en un referent educatiu des de fa un segle.