Formar ciutadans compromesos, persones competents i amb valors. Pot semblar un eslògan de moviments pedagògics del segle XXI, però és en realitat un ideal que té 100 anys de vida, els que ha complert l’Escola del Mar. Aquest centre del Guinardó (on es va instal·lar fa 75 anys) ha conservat vius, a més del nom, molts dels trets d’identitat d’aquella escola mítica, esborrada de la platja de la Barceloneta per un bombardeig el 1938. Retratar la supervivència del projecte educatiu i reivindicar-ne la vigència és el que proposa el documental ‘Blau, blanc, verd’. Aquest dissabte s’ha projectat al barri on l’escola té les arrels, al Centre Cívic Barceloneta, i es podrà veure per betevé el proper 18 de gener, a les 22 h, al programa ‘Punt de mira‘.

L’escola, des de dins

Filmat el curs passat (amb restriccions per la covid encara vigents, com l’ús de mascaretes), el documental fa seguiment durant un trimestre de l’activitat de l’escola avui: l’agrupació dels alumnes per colors (el blau, el blanc i el verd del títol), la vida social, les cròniques o les curses de banderes. Són alguns dels trets que li donen una identitat única i que van ser concebuts ja pel primer director de l’escola, el pedagog Pere Vergés.

“Impregnen encara la vivència dels alumnes”, explica el director del documental, Francis Manzano Rojas, “i vaig pensar que calia endinsar-s’hi per posar-ho en valor, documentar un projecte que és el més fidel a l’original d’entre les escoles públiques impulsades fa un segle a Catalunya pels moviments de renovació pedagògica”.

Cartell del documental, amb una imatge de les curses de banderes a l’escola actual, al Guinardó

Una pel·lícula oblidada surt a la llum

El lligam amb els orígens es fa evident amb la incorporació, en paral·lel, d’una filmació del 1936 de la qual Manzano va descobrir casualment una cinta original a l’escola durant el rodatge. “És un reportatge fet per un cineasta aficionat, Joan Serra i Ollé, del qual se’n coneixia només una còpia força deteriorada”, detalla. La pel·lícula que s’ha trobat ara, i que s’ha rescatat amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, ha conservat, en canvi, una qualitat d’imatge excel·lent.

El paral·lelisme entre l’escola actual i la de la Barceloneta el completa, a més, el testimoni de dues de les últimes alumnes d’aquell temps, Maria Miquel, veïna encara del barri, i Rosa Bertran. “És diferent la vida que et dona l’Escola del Mar”, sentencia en un moment Bertran, que va morir poc després de l’entrevista per al documental.

“Pensar, sentir i estimar”

La directora actual de l’escola, Teresa Guillaumes, apunta la clau per la qual ha estat una referència: “Un pot escollir fer persones competents de forma teòrica o pot decidir posar-los en situacions reals. Això és el que els infants es trobaran aquí”. El compromís, l’autonomia, la responsabilitat són alguns dels valors que es fomenten entre els alumnes, tal com retrata el documental. “Pensar, sentir i estimar”, el lema de Vergés que segueix guiant l’escola, encara.

Emissió per betevé

betevé estrenarà per televisió ‘Blau blanc verd’ aquest dimecres, 18 de gener, a les 22 h, en el programa ‘Punt de mira’, i se’n farà una reemissió dijous, 19, a les 15.55 h.