El 7 de gener del 1938, en plena Guerra Civil Espanyola, un bombardeig de l’aviació italiana va truncar de cop la vida d’un edifici únic: l’Escola del Mar. L’Ajuntament de Barcelona l’havia inaugurat 16 anys enrere en un emplaçament totalment original, la platja dels pescadors de la Barceloneta, on els alumnes, veïns del barri mariner, tenien no només un lloc d’esbarjo, sinó també un aula més on s’impartien classes. Això la va convertir en símbol dels moviments pedagògics més innovadors i una visita obligada per a celebritats de l’època de pas per Barcelona.

L’arquitecte d’aquella escola (com de moltes de les públiques que va posar en marxa la Comissió de Cultura municipal) va ser Josep Goday. Ara, el seu net, Marc Cuixart, també arquitecte, s’ha proposat reconstruir l’edifici, coincidint amb el pròxim centenari de l’escola, el 2022.

“Pràcticament exacta”

Cuixart planteja aixecar de nou una rèplica de l’original, amb la mateixa estructura, el mateix material (tota de fusta) i en el mateix emplaçament, a l’extrem del carrer de l’Almirall Aixada, on aquest any es va col·locar un faristol que recorda la història de l’escola. “Me la imagino pràcticament exacta”, diu Cuixart, que assegura que no es tractaria d’un edifici costós.

Sobre la ubicació exacta, proposa diverses solucions: a la mateixa platja, com la construcció original, que es recolzava sobre uns pilars enfonsats a la sorra; o bé en un espai del passeig Marítim que té qualificació d’equipament però que ara ocupen terrasses i bancs.

Un centre per a la memòria i la innovació

Pel que fa a l’ús, descarta que torni a obrir com a escola, perquè “el barri de la Barceloneta ja està servit d’escoles”. La suggerència és convertir l’edifici en un centre per recuperar la memòria històrica de les escoles municipals o com a espai de debat sobre noves pedagogies. “Fos el que fos”, conclou Cuixart, “els nens de Barcelona hi haurien de tenir accés”.

La proposta de Cuixart, que ja ha fet arribar a l’Ajuntament i a la Generalitat, ha rebut l’adhesió de més d’un centenar d’intel·lectuals, artistes i diverses institucions culturals i pedagògiques, com l’Associació de Mestres Rosa Sensat o la Fundació Jaume Bofill.