Des de fa un parell d’anys, l’Ajuntament de Barcelona i l’Observatori contra l’Homofòbia treballen en l’anàlisi de les diferents situacions LGTBI-fòbiques, les situen en un mapa de la ciutat i estudien també els horaris en què es produeixen. D’aquesta manera s’incorporaran els punts negres de les agressions homòfobes a Barcelona en un mapa, que contindrà també els horaris en què han succeït.
El diagnòstic és doble, perquè la pandèmia també ha alterat l’entorn en què es produeixen. Abans del coronavirus, la majoria de les agressions es produïen a l’entorn de l’oci nocturn, concretament als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, i en horari de nit. Però el confinament va fer aflorar aquestes situacions a les comunitats de veïns.
El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha explicat que l’objectiu és analitzar cada situació per identificar les zones de més incidència i reforçar la coordinació dels serveis que ja existeixen per evitar i prevenir possibles situacions i agressions LGTBI-fòbiques.
Serra ho ha dit després de la reunió per abordar l’espiral d’agressions homòfobes del darrer cap de setmana. En el cas de l’atac múltiple a la platja del Somorrostro, ha assegurat que gràcies a aquesta metodologia, els serveis de les platges –Serveis Socials, Guàrdia Urbana i Mossos– poden tenir informació sobre com actuar i evitar aquestes situacions.
Treball de prevenció
En aquest àmbit, ha destacat que cal continuar treballant en l’àmbit reactiu, és a dir, en l’acompanyament i l’atenció de les víctimes, però també en l’àmbit preventiu.
Si identifiquem un espai en què es produeixen situacions d’aquest tipus, hi hem de treballar perquè això no es repeteixi
Homofòbia i racisme a les comunitats de veïns
Les restriccions per la crisi sanitària de la covid-19 van obligar al cessament de l’activitat de l’oci nocturn, que continua tancat. Per això, les agressions s’han desplaçat i també han aflorat situacions de discriminació en les comunitats de veïns.
“En el darrer any hem notat un canvi, perquè les situacions LGTBI-fòbiques i racistes han crescut entre veïns“, explica Serra. Un dels factors decisius ha estat el confinament, perquè ha obligat a conviure més intensament amb la comunitat.