festa l'orgullosa

Barcelona iniciarà en pocs dies els actes per reivindicar els drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI i ho farà en el marc d’una nova campanya municipal que s’allargarà durant un mes i una setmana: “L’orgullosa”. Començarà el 17 de maig, en el marc del Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia al Centre LGTBI i culminarà el 28 de juny, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, a l’Anella Olímpica.

Més enllà dels actes tradicionals com la penjada del penó amb els colors de l’Arc de Sant Martí a la façana de l’Ajuntament, el consistori vol “incorporar una programació específica que apropi la realitat del col·lectiu LGTBI”. Totes les activitats es poden consultar en aquest enllaç.

El cartell de la campanya és una il·lustració de Javier Navarro i hi ha diverses referències a la reivindicació, l’orgull i als col·lectius LGTBI. El protagonista és un gat, que s’inspira en l’escultura de Botero del Raval.

El 21 de maig, festa al Centre LGTBI de Sant Antoni

Un dels primers actes serà la festa que s’organitzarà el dissabte 21 de maig al Centre LGTBI de Sant Antoni. D’11 h a 14 h hi haurà portes obertes a l’espai i s’han programat tallers i activitats. A més, es farà una fira de publicacions de diverses llibreries LGTBI i feministes de Barcelona. A la tarda, a la ronda de Sant Antoni hi haurà actuacions musicals, entre les quals la d’Isabel Rivera, Jimena Amarillo o Mercedes Peón.

Activitats als museus de la ciutat

Una de les qüestions destacades d’enguany és que durant tot el mes de juny diferents museus de la ciutat acolliran activitats relacionades amb la diversitat dins del programa Museu LGTBI. Hi participaran, entre d’altres, espais com el MACBA, el Museu Picasso, el MNAC o el Museu Marítim. Entre les qüestions que tractaran: els impactes del VIH i la sida en les vides dels artistes o el trànsit de gènere. El cicle acabarà el 30 de juny.

Una altra de les novetats és que les activitats de la campanya “L’Orgullosa” s’estendran a tota la ciutat. S’han organitzat actes a barris com la Trinitat o a Gràcia per descentralitzar la festa.

Una gran gala musical el 28 de juny

El colofó de final de festa serà el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Es farà una festa musical a l’Anella Olímpica de Montjuïc, però encara no s’ha fet públic el cartell d’artistes que hi participaran. Els organitzadors, però, ja avisen que serà “una bomba” i una gran “festa participativa”. L’any passat també es va fer un concert a l’Estadi Lluís Companys.