Càrregues policials en la protesta

L’Audiència de Barcelona ha absolt un mosso d’esquadra que estava acusat de donar un cop de porra al cap d’un manifestant durant les protestes contra la visita del rei a Barcelona, l’any 2018. Els fets van passar al centre de la ciutat, prop del Palau de la Música, on el monarca Felip VI va participar en el sopar inaugural del Mobile World Congress. L’acusat s’enfrontava a una pena de cinc anys de presó per un presumpte delicte de lesions, però el tribunal considera que no ha quedat acreditat.

La sentència descriu un clima de tensió i violència que atribueix en tot moment als manifestants. El tribunal afirma que els agents “es van veure obligats” a fer ús de les defenses policials, sempre “seguint el protocol, és a dir, de cintura en avall”. “La situació resultava insostenible a causa de la violència mostrada per les persones concentrades”, apunta la sentència. En aquest context, el denunciant va rebre un cop al cap, que li va causar una ferida, però els magistrats consideren que no ha quedat demostrat que la causés un cop de porra de l’acusat.

Un magistrat, partidari de condemnar el mosso

La sentència, però, té un vot particular, el d’un membre del tribunal, que discrepa de la decisió i que considera que s’hauria de condemnar el mosso. Per aquest magistrat, les aportacions fetes al judici són “suficients” per acreditar que l’acusat va colpejar el denunciant amb la defensa policial, amb la qual creu que li va causar les lesions. En concret, i al contrari que la sentència, aquest magistrat sí que dona credibilitat als testimonis aportats per l’acusació.

Irídia recorrerà contra la sentència

La defensa del denunciant, el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia, ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència, que considera “contrària al dret i manifestament injusta”. En aquest sentit, assegura que “l’actuació va ser clarament antireglamentària i va ocasionar una lesió greu a un manifestant que no va dur a terme cap acció violenta”.

Irídia critica especialment el fet que el tribunal no donés credibilitat als testimonis dels fets. “És molt greu, ja que els testimonis són dos periodistes”, afirmen en un comunicat. En concret, la sentència afirma que “la versió dels fets exposada pels Mossos d’Esquadra és més coherent” i que, en canvi, altres testimonis no compleixen “els requisits de credibilitat subjectiva i verosimilitud”. Irídia, a més, critica que el tribunal exigeixi que hi hagi imatges de l’agressió per acreditar els fets.