Després d’actuar d’ofici, la Sindicatura de Greuges de Barcelona creu que la direcció de l’Escola Barcelona va negar i minimitzar les denúncies per abusos sexuals contra l’exprofessor i exentrenador del Barça Albert Benaiges i conclou que “sense la clara connivència del centre, aquests fets no s’haurien produït” ni haurien continuat de forma reiterada. Per això, ara demanen a la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona que investigui en profunditat els fets per “depurar responsabilitats i reparar el dany a les víctimes”. La justícia va arxivar al gener les denúncies de 16 exalumnes contra l’excoordinador del futbol base del Barça per suposats abusos entre 1980 i 1999 perquè havien prescrit.

El síndic vol que les administracions demanin perdó a les víctimes

El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, considera que fins ara l’actuació del Consorci d’Educació ha estat “insuficient i incompleta” per aclarir els casos de violències denunciats pels exalumnes. I per això demana a les administracions responsables del Consorci d’Educació (l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya) que vagin “més enllà de la condemna dels fets i la mostra de solidaritat” i ofereixin també “les disculpes reparadores que es mereix l’exalumnat”.

Petició per crear una comissió d’investigació de violències infantils

A banda d’obrir una investigació en profunditat, el síndic David Bondia demana a la Regidoria d’Infància i Joventut que impulsi una comissió d’investigació de violències a la infància i l’adolescència que revisi el conjunt de casos que s’hagin produït i es puguin produir en serveis i espais de la ciutat adreçats a la infància i l’adolescència, i que tingui la capacitat d’implementar els mecanismes reparadors adients.

Un cas de suposats abusos sexuals destapat pel diari ‘Ara’ que va recollir el testimoni d’una seixantena d’exalumnes que explicaven que durant més de dues dècades Benaiges va abusar sexualment d’ells. Va ser apartat del Barça quan el club es va assabentar de la investigació periodística.

Des de l’Ajuntament ja hi ha una primera reacció a aquestes peticions del síndic. La tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez ha explicat en una compareixença que “ben aviat” donaran resposta al síndic i a les consideracions “que s’hauran de fer per millorar els protocols i eradicar qualsevol tipus de violència a la ciutat”.

El síndic demana protocols antimasclistes a totes les escoles

El síndic de greuges de Barcelona s’ha pronunciat també sobre les suposades pràctiques abusives i masclistes d’alguns professors denunciades per 13 exalumnes del Col·legi del Teatre de Barcelona. El síndic adverteix al Consorci d’Educació que ha de garantir que totes les escoles tenen un protocol per erradicar violències masclistes. En aquest cas, els exalumnes denuncien la “complicitat i passivitat de la resta del claustre i la direcció”. Els denunciants van explicar que eren situacions conegudes per tothom durant 15 anys i que les víctimes no van rebre l’ajuda esperada pel centre, que al gener va denunciar la situació als Mossos d’Esquadra.