L’Ajuntament de Barcelona ha inaugurat, aquest mes d’abril, un centre per allotjar-hi joves sense llar d’entre 18 i 23 anys. L’espai s’anomena Projecte Llar d’Oportunitats i va més enllà de cobrir-los les necessitats bàsiques (dormir i menjar): la intenció és fer-los un acompanyament personalitzat i que l’estada els sigui útil per tenir més autonomia, trobar-se còmodes a la ciutat i dibuixar-s’hi un futur.
L’equipament substitueix el recurs per a joves sense llar que el consistori ja havia engegat en l’inici de la pandèmia a Montgat, al Maresme. De fet, al llarg de l’any ha donat “molts bons resultats” i l’han traslladat a Barcelona per donar-hi continuitat. Des que es va posar en marxa el centre d’allotjament a Montgat, s’han atès fins a 82 nois diferents, amb una mitjana d’edat de 19 anys.
Segons l’Ajuntament, es tracta de joves que es troben en “situació d’alta vulnerabilitat social”; molts han migrat sols i no tenen cap referent familiar que els pugui guiar. L’escenari, per a ells, no és gens fàcil: a banda d’haver passat un procés migratori i haver viscut al carrer, desconeixen l’idioma i la Llei d’estrageria els condemna, sovint, a estar a Espanya en situació d’irregularitat.
El Projecte Llar d’Oportunitats és possible gràcies a la Fundació de la Santa Creu, responsable de les instal·lacions, i a Superacció, l’entitat que en gestiona el dia a dia. Té un pressupost aproximat d’1,96 milions d’euros l’any, amb finançament compartit entre el consistori i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Els usuaris hi arriben a través del Servei de Detecció i Intervenció (SDI) municipal, que treballa a peu de carrer.