ELISENDA BONET, directora del 48h Open House Barcelona "Aquest any hem fet la cinquena edició, són cinc anys i ho hem celebrat, no només perquè són cinc anys, sinó perquè el sentim ja com un projecte consolidat, que la gent l'està esperant, i que la gent que potser mai aniria a veure arquitectura, aquest dia es mou perquè és una festa ciutadana." "Hi ha edificis molt molt visitats, però també hi ha petites joies que estan a districtes més extrems que també haurien pogut ser molt visitats i no ho han estat, perquè no són tan centrals. La gent es concentra molt a Ciutat Vella i l'Eixample." El 48 hores Open House és sinònim de cues. Aquesta tarda n'ha estat testimoni el Convent de Sant Agustí, que ha obert les portes de la sala noble, el claustre gòtic i una de les capelles annexes. "Jo aquí hi he entrat mil vegades però mai m'havien explicat res dels arcs ni de les sales interiors i em sembla molt interessant." Un dels reclams d'aquesta edició és l'obertura de les Torres Venecianes d'aquí a Montjuïc, que es poden visitar per dins. Avui, en el primer dia del festival és un dels punts que ha atret més visitants, i en alguns moments, fins i tot s'ha superat l'hora i mitja de cua. "La iniciativa és molt bona però organitzativament podria haver estat més àgil." On s'han evitat les aglomeracions ha estat a les cases barates del Bon Pastor, construïdes poc abans de l'Exposició Universal per eliminar les barraques de Montjuïc. Actualment moltes han desaparegut, però s'ha fet un pla de conservació per no perdre aquest testimoni històric. JOSEP CAPSIR, historiador i membre de l'AV Bon Pastor "És d'un gran interès per nosaltres conservar-les, i algunes convertir-les en espais patrimonials i museístics." I del Bon Pastor a l'Eixample, perquè també se suma al festival d'arquitectura el recinte de l'Escola Industrial. Durant tot el dia s'ha pogut visitar l'edifici del rellotge i una de les sales més emblemàtiques, però el gran atractiu ha estat la xemeneia... "Podem veure que s'havia utilitzat perquè el mur ens ho demostra, està més enfosquit. I és que aquí s'ha escalfat el carbó." I és que per primera vegada s'han pogut veure les galeries subterrànies en forma d'estrella que s'hi amaguen a sota.

El 48h Open House ha tancat la cinquena edició amb 49.800 visitants, xifra lleugerament superior a la de l’any passat. Els organitzadors s’han mostrat satisfets per resposta del públic que ha estat pacient a les cues de més de dues hores que s’han format als edificis més cèntrics. Tot i així, els organitzadors recorden que durant els dos dies que dura l’Open House hi ha molts espais de gran valor arquitectònic que no estan tan cèntrics i estan lliures de cues durant bona part del temps.

Enguany els monuments més visitats han estat les Torres Venecianes i l’edifici del Rellotge de l’Escola Industrial. Tots dos edificis s’estrenaven a l’Open House i s’ha confirmat que l’any vinent tornaran a obrir portes.
Una de les altres novetats d’aquesta edició han estat els dos itineraris proposats l’organització. Tant l’itinerari de Nou Barris, com el de Santa Coloma de Gramenet, han esgotat totes les places.

[liveblog]