JUANJO ESCOBAR, cap de gestió energètica de l'ICAEN "Necessitem que, a primera hora del matí, quan hi ha el gran volum de desplaçaments per anar a treballar o per anar a l'escola sigui de dia. Ara, si no canviéssim l'horari, d'aquí a molt poc, a les nou del matí seria fosc i això no ho podem acceptar. Des del punt de vista de l'energia, aquest canvi que fem ara a l'hivern és un canvi neutre."

Segons l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), del març a l’octubre estalviem energia en anar una hora avançats, però a partir d’ara és preferible aprofitar la llum natural durant el matí i no pas a la tarda, ja que a primera hora del dia és quan es produeixen la majoria dels desplaçaments. El canvi permet disminuir la necessitat d’il·luminació artificial, atès que si no es fes aviat veuríem com a les 9 h encara no s’hauria fet de dia.

El veritable estalvi energètic es produeix, però, durant els set mesos d’horari d’estiu. L’ICAEN assenyala que, a tot Catalunya, ha estat de 27 milions d’euros. El 90% de l’estalvi s’ha produït en el sector domèstic.