Roba vintage, a bon preu i per una bona causa. Tres raons per posar-se a remenar a la primera edició del Mercat de Roba Vintage. A disposició dels visitants, tres tones de roba dels anys 60,70 i 80 recollida per la cooperativa d'inserció laboral Roba Amiga i que fins fa poc es destruïa INGRID PAYÁN, responsable de l'àrea de roba de Roba Amiga "Gràcies a una voluntària que ens ajuda a identificar què és la roba vintage hem pogut adaptar la tria de la roba a aquest tipus de roba que interessa que està de moda i que nosaltres ens havíem quedat enrere". Aixecar, mirar i si agrada, directament a la bossa. A només 10 euros el quilo tothom ha acabat picant i comprant. "Vestits, faldilles, jerseis, bolsos, una mica de tot. Vens amb una idea i comences a remenar, remenar i acabes comprant una mica de tot". "He venido un poco arrastrado por mi chica, mi cuñada y porque me gusta el rollo. Poder encontrar ropa por 10 euros y encima que fuera solidaria está genial". Entre les compradores, autèntiques expertes en moda vintage "Me gusta mucho la ropa vintage desde siempre. Estoy estudiando diseño de moda y me interesa la confección y todo". A banda de roba al mercat hi ha un espai dedicat a mobiliari vintage on hem descobert una taula de dentista de fa molts anys fabricada a Barcelona. Un escriptori o una màquina d'escriure eren algunes de les peces que estaven a la venda. El mercat tanca a les tres de la tarda i tenint en compte l'èxit ja es pensa en una segona edició.

La iniciativa ha combinat tres elements: roba de qualitat, a bon preu i amb un objectiu solidari. La crida ha estat un èxit i s’han aconseguit vendre les tres tones de roba que hi havia disponibles. Vestits, jerseis, pantalons, abrics i molts complements que calia trobar remenant entre capses. Tot un art que els assistents han practicat per acabar omplint bosses gegants de plàstic. Un cop plenes, només calia dirigir-se a la bàscula i pesar-les. El preu? Deu euros el quilo, vuit en compres superiors als 10 quilos.

La iniciativa ha suposat tot un “repte de modernitat” per a l’entitat Roba Amiga, que es dedica a la inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat. Els organitzadors no descarten organitzar futures edicions del mercat per donar “una segona vida” a la roba vintage, segons la responsable de l’àrea de roba de Roba Amiga, Ingrid Payán.

La selecció de roba vintage es fa des del mes d’abril i en aquests mesos se n’ha aconseguit acumular quatre tones. “Dins el total de la roba que recollim és un percentatge molt baix, però és important que ara la puguem seleccionar i separar perquè veiem que té demanda”, explica Payán.

L’auge de la moda vintage

El sector de la moda defineix com a vintage aquelles peces fabricades durant la primera meitat del segle XX, però els compradors d’aquest tipus de roba apliquen l’adjectiu a totes les peces que tinguin almenys uns 20 anys d’història.

Fins fa uns anys, aquesta roba només es trobava en establiments molt especialitzats. D’un temps ençà, han proliferat mercats a l’aire lliure que han acabat instaurant-se amb força a Barcelona. Mercats als quals ara caldrà afegir la proposta de Roba Amiga.