Des d’aquest dissabte, 22 de gener, l’escriptora Ana María Matute té un carrer a Barcelona. L’acte de canvi de nom s’ha celebrat amb la presència d’alguns dels familiars de l’escriptora barcelonina, i de diversos membres del consistori com l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor Eloi Badia. El carrer atorgat a Matute és a la frontera entre els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó. S’ha triat aquest emplaçament perquè l’escriptora va residir a Can Baró els darrers anys de la seva vida. El carrer d’Ana Maria Matute Ausejo reemplaça el que fins ara es coneixia com a carrer de Ramiro de Maeztu, que formava part del nomenclàtor franquista.

Qui va ser Ana María Matute?

Ana María Matute Ausejo va néixer a Barcelona el 26 de juliol del 1925. L’escriptora barcelonina va ser una de les veus més personals de la literatura espanyola del segle XX, i guanyadora de diversos guardons literaris com el Premi Planeta, el Premi Nacional de Crítica i Literatura, el Premi Nadal, el Premi Fastenrath de la Reial Acadèmia Espanyola, el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles i el Premi Miguel de Cervantes. També va ser nominada tres vegades al premi Nobel de literatura. L’escriptora va morir a Barcelona el 25 de juny del 2014.

El canvi permet continuar feminitzant el nomenclàtor de Barcelona, que tradicionalment ha prioritzat els noms d’homes privilegiats vinculats a l’Església, la monarquia, l’exèrcit o l’aristocràcia i ha obviat el paper de personatges populars o femenins que també formen part de la memòria col·lectiva de la ciutat.

Ana María Matute, “escriptora i acadèmico”, en masculí

Tot i que la placa ja llueix al carrer, en el moment de descobrir-la s’ha detectat que tenia un error ortogràfic: sota el nom d’Ana María Matute Ausejo s’hi pot llegir “escriptora i acadèmico”, en masculí. El consistori ha assegurat que l’error de gènere serà solventat i que es penjarà novament la placa, sense faltes.