Segons ha pogut saber BTV, les denúncies veïnals han accelerat la defunció de La Cazalla, bar que es regia per una llicència provisional concedida pel districte de Ciutat Vella el 2004 “per motius d’interès general”, i que han incomplert. Una de les condicions era no posar música. I si bé no hi ha hagut queixes en aquest sentit, sí que n’hi ha hagut per excés de soroll i per no respectar els horaris. Tant és així que la Guàrdia Urbana va haver d’intervenir al juliol, en plenes festes del Raval, perquè el local seguia obert passades les 1.30 h de la matinada (en comptes de les 23 h, l’horari estipulat), i més recentment, al setembre, quan els agents van comprovar que se seguia servint copes més enllà de l’hora permesa i en perjudici del descans dels veïns. Aquestes dues inspeccions van precipitar l’ordre de cessament de l’activitat, feta arribar als titulars del bar el 25 de novembre passat, i executable en 48 hores. No va ser necessari fer-la efectiva perquè el dimecres 27, els responsables de La Cazalla, ja no van obrir l’establiment. Fins avui.

Segons l’Alexandra Rodríguez, que és qui regentava des de feia tres anys el bar, les queixes han estat mínimes, i en canvi, “el barri se n’ha beneficiat”. Fonts del districte reconeixen que l’autorització per a la reobertura de l’establiment, que havia estat set anys tancat, es va donar perquè l’Ajuntament entenia que podia resoldre alguns problemes detectats al carrer de l’Arc del Teatre i a la cantonada amb Lancaster, que s’omplien les nits d’orins. Precisament els comportaments incívics generats en aquest cas pel mateix local han acabat ara sentenciant-lo. Tot i que des de l’Ajuntament s’afirma que no es podia fer els ulls grossos, estan mantenint converses amb el titular per mirar de buscar-hi una solució, atenent la singularitat d’aquest bar minúscul, un dels més petits, sinó el més petit, de Barcelona. Rodríguez assegura, per la seva banda, que han iniciat una recollida de signatures en comerços del Raval per reclamar-ne la reobertura, que per ara no es produirà, tot i que un cartell anuncia falsament que estan de vacances.

El Kiosco La Cazalla va celebrar l’any passat el centenari. No obstant això, a finals dels 90 va tancar i no va ser fins a 2005 que José Ángel de la Villa, amo del veí i també mític bar Pastís, va decidir quedar-se’l i va aconseguir ressuscitar-lo. Des d’aleshores, ha passat a altres mans. Això, de fet, va suposar un nou incompliment de la llicència en precari que tenia el local, ja que el document prohibia traspassar el bar a uns tercers. Durant tot aquest temps, La Cazalla ha obert les tardes i les nits, atenent a la barra que dóna a l’exterior (dins amb prou feines hi caben dues persones) bàsicament turistes, i servint l’aiguardent de 50º que el va fer famós a principis del segle XX i que consumien amb devoció els traginers del port als quals aquest racó venia de pas.