L’edició digital del diari ‘El Mundo’ ha destapat el segrest després de mantenir un silenci prudencial durant les primers contactes indirectes amb els responsables del segrest. El rotatiu relata que Javier Espinosa i Ricard García Vilanova van ser retinguts el 16 de setembre a la província de Raqqa, Síria, quan estaven a punt d’abandonar el país. Els periodistes hi havien passat dues setmanes informant sobre el conflicte armat.

Segons ‘El Mundo’, Espinosa i García Vilanova van ser capturats juntament amb quatre membres de l’Exèrcit Sirià Lliure, que els havien de donar protecció. Els sirians van ser alliberats després de 12 dies de segrest. Els segrestadors, de l’ISIS, un grup derivat d’Al-Qaida, volien comprovar que els reporters no eren espies. Prop de tres mesos després, encara no han demanat rescat.

Tots dos reporters han cobert el conflicte armat a Síria des de l’inici. Fins i tot, van ser inclosos en les llistes negres del govern d’Al-Assad per mantenir-se al costat de la insurgència. El diari explica que el fotògraf barceloní va arribar a estar retingut per membres de l’ISIS però en aquella ocasió el van alliberar després d’un interrogatori.

Síria, el país més perillós per exercir el periodisme

Els noms de Javier Espinosa i Ricard García Vilanova fan créixer la llista de periodistes que estan segrestats actualment a Síria. També s’hi troba el reporter d”El Periódico’ Marc Marginedas, que va ser capturat el 4 de setembre. Des de la revolta del març de 2011, s’han segrestat 37 periodistes estrangers a Síria. Per això, un informe presentat per Reporters sense Fronteres a principis de novembre va considerar Síria el país més perillós per als periodistes.