Ricard Garcia Vilanova va trepitjar Síria càmera en mà ja fa dos anys. En aquella ocasió també l’acompanyava el corresponsal d”El Mundo’ Javier Espinosa, el periodista amb qui ara comparteix captiveri. En una entrevista a ‘Les notícies de les 10’ el febrer de 2012, va explicar com van aconseguir entrar al país.

La via legal és sol·licitar un visat al govern de Bashar al-Assad. Això sí, el document porta implícit el control dels moviments del periodista i els restringeix a la zona de Damasc, sota el domini de les forces governamentals. Per recollir informació del costat rebel, Garcia Vilanova va explicar que “l’única manera d’entrar al país” són les rutes contrabandistes per Turquia i el Líban.

Va detallar que l’accés clandestí “és una piràmide de contactes” fins que s’arriba a la xarxa de contrabandistes que entren els periodistes a Síria. Un cop a dins, va assegurar que “tens llibertat, sempre condicionada per les mesures de seguretat”. A més, per evitar problemes no revelaven on anaven ni quan es desplaçaven.

Ricard Garcia Vilanova va denunciar un buit informatiu com a conseqüència de l’hermetisme que està imposant el Govern sirià. “No hi estan entrant periodistes i els que ho fan entren amb visats, per tant, només poden donar una visió restringida del conflicte”.