El distintiu de les banderes blaves el concedeix un tribunal internacional format per la Fundació d’Educació Ambiental (FEE) i l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) amb l’objectiu de premiar la gestió ambiental a les platges, la seguretat i la qualitat de les instal·lacions.

De totes les platges que té la ciutat, només quatre reben aquest 2018 la distinció de bandera blava: el Bogatell, la Nova Mar Bella, la Mar Bella i Sant Sebastià i Sant Miquel (aquestes dues últimes, segons l’Ajuntament, són platges diferenciades però l’estudi les considera una de sola). Respecte a l’any passat, s’han perdut dues acreditacions: la Nova Icària i la Barceloneta, que se sumen a la bandera blava del Somorrostro, que es va perdre el 2016, i la platja del Llevant, que va perdre la bandera blava el 2015.

A tot Catalunya, el nombre de banderes blaves ha augmentat fins al centenar (11 a les Terres de l’Ebre, 32 a Tarragona, 32 a Barcelona i 28 a Girona). Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, aquest 2017 prop del 93 % de les platges han tingut una qualitat microbiològica d’aigua excel·lent i el 5,5 % restant, bona.

Segons l’Ajuntament, les dades de les dues platges que han perdut la bandera blava no són dolentes. Tant la platja de la Nova Icària com la platja de la Barceloneta han obtingut una qualitat de l’aigua de bany bona, però no excel·lent com requereixen els criteris de la bandera blava i per això han perdut la distinció.

Els episodis de pluja empitjoren la qualitat de l’aigua de les platges

Experts han explicat a betevé que els aiguats que han caigut a la ciutat els darrers quatre estius tenen una incidència directa en la qualitat de l’aigua de les platges de la ciutat. En aquest sentit, expliquen que la pluja arrossega residus urbans fins al mar i per aquest motiu la qualitat de la primera línia de la costa empitjora en les hores posteriors al temporal. No obstant això, segons explica la cap de la Unitat d’Aigües Costaneres de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la qualitat de l’aigua de les platges de Barcelona és bona i estable al llarg de l’any, exceptuant els dies de pluja.

Bandera blava també per als ports esportius

Aquesta classificació internacional també distingeix la qualitat dels ports esportius. En aquest cas, a Barcelona el Port Olímpic conserva la bandera blava. A Catalunya hi ha 22  ports esportius premiats, vuit a la demarcació de Barcelona.