La Verneda i el Bon Pastor formen part de la vintena de barris on l’Ajuntament ha detectat que no hi ha cap oferta de lleure educatiu organitzat per esplais o agrupaments. Coincideix amb les zones de renda més baixa de la ciutat, però també on és més alta, com a Pedralbes. En canvi, als districtes de l’Eixample, Horta-Guinardó i Sarrià – Sant Gervasi és on hi ha més oferta d’aquest tipus. Són sobretot barris amb rendes mitjanes i amb un fort teixit associatiu, vinculat a la cultura popular. A la Vila de Gràcia, en canvi, en proporció a la població que té, és la que concentra més entitats de base comunitària, el 10 % del total de la ciutat que són 130 a tot Barcelona.

 

En total seran 40 mesures, dotades amb 1.140.000 euros, entre les quals hi ha que els centres educatius que es construiran a partir d’ara tinguin espais que se cediran a les entitats fora de l’horari lectiu. També s’amplia el programa Baobab, que estén els casals d’estiu a tots els barris de la ciutat i aquest any arriben al Bon Pastor, Sant Genís dels Agudells i la Teixonera, i l’objectiu és que el 2019 s’hagi estès a 13 barris de la ciutat. Totes les accions s’han consensuat amb les entitats interessades i el Consell de la Joventut de Barcelona.

El primer estudi sobre activitats d’esplais i agrupaments

L’estudi que ha fet el consistori revela que un 10 % dels infants i joves de la ciutat participen en les activitats d’esplai. Les més econòmiques costen entre 200 i 400 euros l’any, mentre que les més cares, la majoria, superen els 600 euros anuals. Això sí, un de cada cinc infants i joves que hi participen reben ajudes. L’entitat de lleure amb més federacions és la Fundació Pere Tarrés i Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, seguit dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.