Segons un comunicat del Departament de Territori i Sostenibilitat, l’animal localitzat a la zona del Port de Tarragona estava “desorientat, en males condicions de salut i amb poca mobilitat” i s’ha optat per eutanasiar-la per una “raó estrictament de benestar animal”. Prèviament, tècnics del CRAM i de l’Oceoanogràfic de València la van sedar amb instruments especials per a cetacis per evitar-li més patiment. De fet, experts consultats ja van apuntar que era un mal senyal que el cetaci hagués aparegut de nou pel litoral i no hagués marxat mar endins, on tenia més possibilitats de trobar un grup de balenes i alimentar-se.

La directora del CRAM, Elsa Jiménez ha matisat que no es va practicar l’eutanàsia al rorqual quan va ser vist a Barcelona perquè llavors nedava ràpid i no se li va poder fer una valoració veterinària.

Aquest divendres tècnics de la Universitat Autònoma, de la UB i de la UPC, li han practicat l’autòpsia. Les anàlisis han permès confirmar que es tractava d’una cria mascle de rorqual comú de menys de dues setmanes de vida. Aida Tarragó, tècnica de la Xarxa de rescat de fauna marina, ha explicat que pel poc aliment que han trobat a l’estòmac calculen que el cetaci “hauria mort en un parell de dies”.

Tarragó conclou que la cria “no tenia solució”. Explica que amb un helicòpter es podria haver buscat un grup de rorquals comuns per dirigir l’exemplar desorientat però en cap cas es podria determinar quin és la mare. Per això, sostenen la hipòtesi que la separació de mare i fill va ser forçosa com, per exemple, que el rorqual adult hagués col·lisionat amb un vaixell.

Tot l’operatiu ha estat coordinat per la Xarxa de Rescat de la Fauna Marina.

Un recorregut curt

Els surfistes que aquest dimarts van veure la balena a la platja de Sant Sebastià, a tocar de l’Hotel W, poc s’esperaven aquest desenllaç. El monitor i els alumnes de l’Escola Pukas es van apropar a veure l’animal, situat a només cinc metres de la platja, i el van gravar mentre passava per sota de les seves taules de surf de rem.

L’endemà tècnics de la Generalitat van guiar la balena mar endins, amb el suport de dues embarcacions de Salvament Marítim i la Guàrdia Civil. El cetaci, però, no va anar gaire lluny, sinó que va resseguir el litoral i va tornar a ser detectat, aquest dijous, a tocar de la costa tarragonina.