Què són els rorquals comuns?

Els rorquals comuns reben el nom científic de “Balaenoptera physalus”. Aquest tipus de balena forma part de l’ordre dels cetacis, que comparteix amb una vuitantena d’espècies més com el dofí, l’orca o la balena blava. El catàleg espanyol d’espècies amenaçades els classifica com a vulnerables.

Com són?

Els rorquals comuns tenen una longitud mitjana de 18 metres tot i que les femelles són més llargues i poden arribar als 19 metres. Quan neixen, les cries ja fan uns sis metres de longitud. Aquesta espècie té el dors i els costats de color gris fosc i el ventre blanc.

On viuen?

Segons Àlex Aguilar, director de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB, veure un rorqual comú a tocar de la costa és “absolutament excepcional”. Explica que els rorquals són molt comuns al Mediterrani però se’ls comença a veure a partir dels 30 o 40 quilòmetres mar endins i són més abundants a partir dels 100 metres de distància respecte a la costa.

Quan un exemplar neda a prop de les platges és símptoma que té problemes, explica Àlex Aguilar. Afegeix que quan els rorquals se senten dèbils busquen aigües poc profundes per no enfonsar-se i ofegar-se.

Com s’alimenten?

Els rorquals són animals filtradors. Això vol dir que per menjar obren al màxim la boca i engoleixen gran quantitat d’aigua i d’invertebrats i peixos petits. Quan tanquen la boca, retenen l’aliment amb les barbes i deixen sortir l’aigua de nou a l’exterior.

Per això, Àlex Aguilar assegura que són molt pacífics, que ni mosseguen ni ataquen les persones i que, de fet, eviten la presència humana. Tot i això, recorda que cal mantenir distància amb els rorquals perquè són animals de grans dimensions.

Com es reprodueixen?

Al mes de novembre comença l’època de naixements de rorquals i acostuma a acabar entre el gener i el febrer. Acostumen a tenir una cria cada dos o tres anys.