Des del mes de juny, la Montserrat i el seu marit han d'entrar a la seva escala de veïns a través de l'edifici del costat perquè la immobiliària els ha tapiat l'accés principal. Els propietaris asseguren que és la manera que no entrin okupes als pisos deshabitats, però ells creuen que és l'enèsim pas per pressionar-los perquè marxin. MONTSERRAT COMAS, veïna afectada "Crec que no volen que visqui aquí perquè pago un lloguer baix. Volen fer-me pagar més diners. Pisos en tenen però no puc pagar segons què." Tots els veïns de l'edifici han acceptat els pisos que els ha ofert la immobiliària Mauri Casals Grup S.L. com a contrapartida per haver de deixar casa seva. La Montserrat no ho ha fet perquè considera que no s'adapten a les seves necessitats. L'edifici on ara viu, al número 30 del carrer de Flassaders, ha estat declarat en estat ruïnós d'acord amb un informe encarregat per la mateix immobiliària, amb la qual BTV no ha pogut contactar. Segons la FAVB, però, cal revisar aquest estudi perquè el que realment conclou és que cal fer un peritatge més acurat. EMILI HORMIAS, arquitecte i professor de la UPC "L'anàlisi és visual. No diu que calgui desallotjar l'edifici." Des de la FAVB consideren que l'Ajuntament ha de revisar la catalogació de l'immoble a partir de l'elaboració d'un nou informe. Volen aconseguir, així, que s'aturi l'ordre de desnonament que plana sobre la Montserrat. Si el consistori no posa fil a l'agulla per resoldre l'assumpte, la inquilina es planteja portar-lo als jutjats.

“Els altres veïns potser s’han conformat però jo no. No me’n penso anar“, assegura la Montserrat Comas, l’última veïna del número 30 del carrers de Flassaders. Comas explica que creu que no volen que visqui a l’edifici perquè paga un lloguer de renda antiga: “Volen fer-me pagar més diners. Però jo no puc pagar segons què. Sóc jubilada.”

La Montserrat i el seu marit són els últims llogaters de l’edifici, on la seva família viu des de 1907. Des que l’immoble va ser declarat en estat ruïnós, ja han abandonat l’edifici 26 famílies. Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona denuncien que l’informe que es va utilitzar, encarregat pel propietari de l’edifici, Mauri Casals Grup SL, realment no dictava la ruïna sinó que calia un estudi més acurat.

“En cap moment el peritatge no diu que l’edifici està en estat ruïnós sinó que cal fer una anàlisi amb profunditat de l’estat de l’estructura”, ha explicat aquest dijous Emili Hormias, arquitecte i professor de la UPC, en una roda de premsa organitzada per la FAVB per denunciar el cas. “Aquest és un dels mecanismes per posar fi a aquests tipus de contractes”, ha afegit Hormias.

Des de la FAVB reclamen a l’Ajuntament que revisi el procediment que ha permès a la Subdelegació del Govern Civil declarar l’estat ruïnós de l’immoble. Volen aconseguir, així, que s’aturi l’ordre de desnonament que plana sobre la Montserrat. Si el consistori no posa fil a l’agulla per resoldre l’assumpte, la inquilina es planteja interposar un contenciós administratiu contra l’Ajuntament.