L'adaptació els ha costat, però ara s'hi senten com a casa. Les tres girafes del Zoo han estrenat aquest espai, més ampli, que imita l'hàbitat de la sabana. Ara hi ha roques, una tanca amb troncs de fusta i plantes com aquest baobab xacal. També s'hi ha instal·lat un nou mecanisme per alimentar-les i, des de l'exterior, el nou dormitori vol reproduir la forma i els colors d'una cabana africana. CONRAD ENSENYAT, conservador del Zoo de Barcelona "Volem utilitzar les instal·lacions per donar a conèixer la vegetació del Sahel..." S'ha començat per les girafes però, paral·lelament, les obres avancen per renovar l'espai dels lleons i dels elefants, que se situaran just al costat. Ben a prop s'han trobat restes arqueològiques de l'antiga ciutadella que han endarrerit els treballs però es preveu que finalitzin el 2017. "La renovació de les forma part d'un canvi en la línia general del Zoo de Barcelona, que ha iniciat converses amb el govern nigerià per ajudar a la conservació de les girafes en el seu hàbitat natural." A les girafes del Zoo, i alienes als problemes del Sahel, sembla que el canvi d'hàbitat se'ls ha posat la mar de bé.

Les girafes han estat les primeres d’estrenar aquest nou medi que reprodueix la sabana africana, però les obres del Zoo avancen amb l’objectiu que, el 2017, elefants i els lleons estrenin nous espais just al costat. Aquesta remodelació s’emmarca en una projecte de divulgació de la fauna i la flora de la zona del Sahel, un territori molt afectat pel canvi climàtic i situat al sud del desert del Sàhara, entre Mauritània, el nord del Senegal, el Sudan i Etiòpia. Es tracta d’un dels projectes més ambiciosos del Zoo, inclosos en el Pla Estratègic 2012-2020.

Precisament, el Zoo ha tancat un acord amb el Jardí Botànic pel qual, aquest, prepara les espècies que després es plantaran a les instal·lacions de la Ciutadella. Les noves instal·lacions de les girafes, de 1.300 m2 i que s’ampliaran en 600 m2 més, inclouen roques, dunes de diferent alçària, tanques fetes amb troncs d’arbre i espècies vegetals del Sahel com el baobab xacal. A més, els nous dormitoris, que reprodueixen els colors i la forma d’una cabana africana, donen llibertat als animals per entrar i sortir quan ells ho decideixin. També s’ha instal·lat un nou mecanisme per alimentar-les des de l’exterior de manera automàtica. La renovació ha tingut un cost d’1.560.000 euros.

La renovació forma part d’un canvi en la línia general del Zoo de Barcelona, que ha iniciat converses amb el govern nigerià per ajudar la conservació de les girafes en el seu hàbitat natural, animals que es troben en perill d’extinció en aquesta zona de l’Àfrica. De fet, actualment només es troben al Níger i, pel que fa als elefants, tan sols es localitzen en alguns indrets de Mali.