(ACN) El conseller de Salut, Manel Balcells, posa com a condició per rebre personalment al sindicat Infermeres de Catalunya que aturi la vaga indefinida, que ja suma dotze dies. En una entrevista amb l’ACN, Balcells demana una “treva” per trobar un “espai de diàleg adequat” i “abordar les reivindicacions professionals”. El conseller assegura que escolta les infermeres i que no menysté el sindicat, la vaga ni el malestar, però insisteix que la situació s’ha d’abordar des del punt de vista “professional” i “no sindical”.

Negociacions encallades

Malgrat que hi ha hagut contactes i reunions entre el sindicat i responsables de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i l’ICS, Infermeres de Catalunya insisteix a reunir-se directament amb Balcells, però el conseller respon que hi ha “unes regles de joc sindicals que s’han de complir”, en referència al fet que el conveni el van signar la majoria de sindicats amb representació a la mesa i que els convocants de la vaga no en formen part.

Balcells considera que ara es troben en un “atzucac” en l’apropament de posicions, però confia que trobaran el “desllorigador” a aquesta situació i “un espai de diàleg consensuat amb tots els actors”. El conseller diu que “la veu de les infermeres, no la té només el sindicat” convocant de la vaga.

Primera reunió amb col·legis professionals

El conseller defensa que el malestar entre les infermeres “no s’ha d’abordar des d’un punt de vista sindical, sinó professional”, i que ho han començat a fer. En aquest sentit, avança que el 3 de gener han convocat una reunió amb els col·legis d’infermeria amb la idea d’ampliar-la a les societats científiques, i que volen continuar amb converses “amb tots els sindicats”.

Balcells puntualitza que no crearan una taula de treball com va ser l’acord de sortida de la vaga del sindicat Metges de Catalunya fa un any. Així, indica que van proposar un espai similar per a infermeria, però que els col·legis professionals van rebutjar-lo, i que el plantejament que fan ara és diferent: diàleg més freqüent i calendari de seguiment per desplegar les cures infermeres.

Noves condicions laborals per a la infermeria

El titular de Salut també defensa que el departament s’ha “avançat” en algunes reivindicacions de les infermeres i que el conveni de l’ICS les recull, com el reconeixement a través de complements de les especialistes amb títol reconegut i de les especialitzades via màster o expertesa.

Balcells recorda que també han demanat a l’Estat un canvi en la classificació d’aquestes professionals perquè siguin considerades, i remunerades, en el nivell A1 com a graduades i que han incorporat part de les variables de direcció per objectius (DPO) al sou fix. “Ja hem exercit les nostres competències a l’alça”, recalca.

12 dies de protestes

Tot i que el sindicat Infermeres de Catalunya no té representació a les taules de negociació, ha mobilitzat centenars de professionals en diverses protestes al carrer en una vaga del col·lectiu que va començar el 12 de desembre i que s’ha fet notar sobretot entre les infermeres de l’atenció primària. La darrera manifestació d’infermeres ha tallat la ronda de Dalt en els dos sentit durant una hora. En aquesta protesta, les manifestants han denunciat que han estat agredides pels mossos.