vaga infermeria 12 desembre 2023
Foto: Ariadna Creus i Àngel García (Banc Imatges Infermeres)

(ACN/Redacció) El sindicat d’infermeria Satse Catalunya ha qualificat aquest dimarts d’”electoralista i precipitada” la decisió d’alguns sindicats del sector de convocar una vaga indefinida a partir del 12 de desembre a tot el sistema públic sanitari de Catalunya contra, entre d’altres, la proposta del tercer conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). Segons Satse, que sí que va signar el preacord, l’acció de protesta neix de la voluntat de “fer-se veure” i no d’un rebuig real cap al text.

Per al Satse, els sindicats convocants pretenen convocar una vaga per adjudicar les millores del redactat final de l’acord a les seves accions.

Una interpretació “esbiaixada i errònia del text”

El sindicat afirma que els convocants fan una interpretació “esbiaixada i conscientment errònia” del text. “D’aquesta manera creen un malentès entre la professió i es plantegen dubtes sobre les millores que suposa el text per a les infermeres”, diu el comunicat.

En un comunicat, Satse assegura que els sindicats CATAC, Intersindical, CGT i Infermeres de Catalunya fan servir esborranys de taules salarials amb errors pendents de correcció com a eina per esperonar els professionals: són plenament conscients que el dia de la signatura del preacord no es van signar aquelles taules perquè contenien errors importants, essencialment en les quantitats de diversos conceptes retributius que afecten a infermeria.

El sindicat també acusa els convocants d’introduir demandes a la convocatòria de vaga que es negocien en altres àmbits, com ara la classificació professional, la jubilació anticipada o el salari base. Satse diu que està negociant tots aquests temes “en els fòrums adequats”, ja sigui en l’àmbit autonòmic, estatal o europeu, i ha convocat reiteradament “mobilitzacions i accions de protesta” per aconseguir la seva consecució. A més, el Satse acusa els sindicats minoritaris d’afegir a la convocatòria de vaga les persones treballadores del conveni SISCAT, que no queda afectat pel tercer conveni de l’ICS, i d’aquesta manera “induint a l’error els professionals sobre les raons de la vaga”.

Un preacord “amb millores substancials”

El Satse assegura que el preacord de l’ICS amb alguns sindicats té millores substancials per a la professió que no poden deixar escapar i romandre en un estat de negociació perpetua a l’ICS”. Posa de relleu que fa 17 anys que el sector públic català treballa amb unes condicions laborals obsoletes. “No ens podem permetre un altre any sense millores, perquè cada dia sense acord a l’ICS implica una pèrdua retributiva i de drets important”, afirmen.

El sindicat comparteix “la indignació” del col·lectiu, que està “infravalorat per part de molts actors del sistema”, però es nega a utilitzar aquest malestar per obtenir visibilitat. “Ens deuen moltes coses i seguirem lluitant i reivindicant per aconseguir la dignitat que mereix la nostra feina. Seguirem mobilitzant-nos i realitzant mesures de pressió social, sense descartar convocar vagues, però només quan com a conseqüència d’aquestes es puguin obtenir les nostres reivindicacions. Mai per millorar la nostra imatge”, afirmen.