(ACN/Redacció) Prop de nou de cada deu noies d’entre 15 i 34 anys (89,8 %) han patit ansietat o angoixa en les últimes setmanes, segons l’Enquesta a la Joventut de Catalunya 2022, presentada aquest divendres i elaborada per l’Observatori Català de la Joventut, que depèn del Departament de Drets Socials. Es tracta d’una proporció més alta que la del total de joves (84,2 %), comptant nois i noies. L’estudi també reflecteix que només un 41,5 % dels joves s’ha emancipat, cosa que representa un descens respecte de fa una dècada (46 %). A més, d’aquest percentatge, només un 20 % està vivint en un habitatge de compra, xifra que representa una caiguda significativa respecte al 2007, quan se situava en el 57 %.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha explicat als mitjans després de la presentació de l’enquesta que el principal obstacle que troben els joves per emancipar-se és el preu de l’habitatge, i ha subratllat que el govern “està compromès amb les polítiques d’habitatge públic“, encara que les defineix com a “polítiques a llarg termini” que busquen la contenció de preus.

En aquesta línia, Campuzano ha advertit que cal un parc d’habitatge públic més gran, ja que el preu de l’habitatge segons la zona “condiciona la capacitat de salaris“. De fet, l’estudi reflecteix que el 31,1 % de la població juvenil no té fills perquè té “ingressos insuficients”, un augment considerable respecte a fa cinc anys, quan això només succeïa amb el 20,8 % dels enquestats.

Reforcen els psicòlegs a l’atenció primària i les xarxes de detecció precoç

D’altra banda, sobre les dades al voltant de l’ansietat o l’angoixa, diu que l’executiu “està avançant en l’àmbit de la salut mental” i explica que s’ha incorporat al sistema educatiu, s’han reforçat els psicòlegs a l’atenció primària i s’ha apostat per les xarxes de detecció precoç. “Si som capaços d’augmentar recursos, els indicadors milloraran”, ha afegit.