La pandèmia del coronavirus ha fet augmentar el nombre de persones que pateixen algun trastorn obsessiu compulsiu (TOC). Així ho ha confirmat al programa ‘reset’ de betevé Núria Jaurrieta, psicòloga adjunta al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Sant Feliu de Llobregat.

Jaurrieta ha assegurat que ha percebut un augment de “gent que prèviament mai no havien consultat per un TOC i, arran de la pandèmia, consulten”. A més, segons ha dit, en bona part dels casos presenten un “diagnòstic greu” perquè havien fet un debut agut. Es tracta de persones que, “probablement, podien tenir un TOC subclínic“, és a dir, que “ja eren una mica maniàtiques“, sense que això acabés d’interferir en la seva vida diària.

Els pacients han empitjorat

La pandèmia ha portat “incertesa” i “descontrol” a la vida de moltes persones. Això ha fet que algunes debutessin en el TOC, però també que els qui ja el tenien diagnosticat empitjoressin. Segons un estudi realitzat per l’Hospital de Bellvitge, fins a un 30 % dels pacients han empitjorat des de l’inici de la covid-19.

Sí que he vist gent que prèviament mai no havia consultat per un TOC i arran de la pandèmia consulta i amb un diagnòstic greu
Núria Jaurrieta, psicòloga adjunta al CSMA Sant Feliu

Hi ha molt interès en aquest tipus de trastorn i amb la pandèmia s’ha agreujat“, ha explicat Maria Àngels Giralt. La vicepresidenta de l’associació TOC 2.0, que alhora és mare d’un home que pateix aquesta malaltia, ha revelat que, a les teràpies mensuals que realitzen amb dues psicòlogues, han pogut observar que els pacients “no estan bé últimament, estan bastant malament”.

Un any sense sortir de casa

El tipus de TOC que més ha empitjorat o que més ha crescut és “el de contaminació i brutícia“, segons Jaurrieta, relacionat amb una “por exagerada a contaminar-se, emmalaltir i morir“. Això, diu, ha portat algunes persones a adoptar “conductes d’evitació” i, de fet, hi ha casos extrems en què “durant un any pràcticament no han pogut sortir de casa” i, fins i tot, “els seus fills no han pogut anar a l’escola“.

José Ángel Rico: “Pateixes molt, et sents brut”

Em rento molt les mans, abuso molt del gel hidroalcohòlic“. Aquests són alguns dels símptomes que experimenta més sovint ara, amb la pandèmia, el José Ángel Rico, que pateix TOC des dels 13 anys. En una entrevista al ‘reset’, també ha confessat que “pateixes molt” i que “et sents brut“, per la qual cosa sent la necessitat de rentar-se molt les mans i de canviar-se de roba constantment.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a