A les portes de Setmana Santa, el periodista Toni Noguera ens parla de noves opcions i maneres de fer vacances que han sorgit arran de la pandèmia. Les vacunes, les proves d’antígens, les PCR o la immunitat han esdevingut factors clau en aquesta nova forma d’entendre el turisme.

Més enllà de la polèmica pel passaport immunitari de la Unió Europea, hi ha molts dubtes ètics sobre el negoci que s’està generant al voltant d’altres iniciatives.

Turisme de vacunes

Aquesta és una de les opcions que ja estan practicant les persones amb més recursos econòmics. El club privat Knightsbridge Circle ofereix als majors de 65 anys un viatge de luxe de tres setmanes als Emirats Àrabs Units o a l’Índia per vacunar-se. Això sí, val 45.000 €.

D’altra banda, la presentadora de televisió argentina Yanina Latorre va decidir portar la seva mare a Miami, a Florida (EUA), perquè allà estaven vacunant a tothom de més de 65 anys, resident o no. Ho va compartir en un vídeo a les xarxes molt polèmic perquè, segons diversos mitjans nord-americans, més de 50.000 persones procedents d’altres estats i països estrangers es poden haver immunitzat de manera il·legal.

La mare de Yanina Latorre, vacunant-se a Miami.

On sí que tindran garantida la vacuna els turistes que ho desitgin serà a Cuba. El govern ha convertit la immunitat en un reclam. En un vídeo publicitari, el director de l’Institut Finlay de Vacunes de l’Havana, Vicente Vérez, assegura que aquest any es vacunarà tota la població cubana amb la Soberana 2 i que els turistes també tindran l’opció de posar-se-la.

El Passaport Covid

Tothom que tingui la vacuna, finalment, tindrà la possibilitat de treure’s el passaport covid, que permetrà als europeus moure’s lliurement per tots els països comunitaris sense restriccions. Serà un document gratuït en format paper o digital, amb un codi QR, que permetrà certificar que una persona ha estat vacunada contra la covid-19, té un test PCR negatiu o s’ha recuperat del coronavirus.

El Passaport Covid podrà ser en paper o en format digital.

Només s’acceptaran els resultats dels test RT-PCR, així com els resultats de la llista de test d’antígens validats per la UE. El fet que molts països exigeixin una PCR negativa per entrar-hi ha fomentat l’aparició d’empreses que ofereixen certificats falsos per uns 85 €.

Reconnexió amb la naturalesa

Davant d’aquestes dificultats, moltes persones opten per viatjar dins del propi país, anar en autocaravana i buscar opcions més verdes i més aïllades de les aglomeracions. Una de les opcions que més s’han popularitzat són els banys de bosc, “shinrin yoku“, basada en un programa nacional de salut japonès. A Barcelona també hi ha empreses que no organitzen. A tot Catalunya, hi ha una dotzena de boscos amb funcionalitat terapèutica.

Selvans ofereix experiències terapèutiques al bosc.

Un altre exemple el trobem als fiords noruegs, on tenen el que es diuen les “birdbox” (“capses d’ocell”), que són tot un espectacle. Costen 245 € per nit, això sí.

Espais exclusius

Per als qui tenen més diners, Siyam Resorts ofereix el lloguer de tota una illa de les Maldives per fer-ne un ús exclusiu durant 15 dies i amb capacitat per a 50 persones. El preu del servei és d’un milió d’euros. Els treballadors han estat aïllats i se’ls impedeix desplaçar-se a les illes habitades per evitar contagis.

El castell de l’illa del Burguillo, a Àvila, es lloga per 1.300 €.

Però no cal anar tan lluny. A Àvila, a Castella i Lleó, també pots llogar la teva pròpia illa privada. De 8 a 10 persones poden disposar durant dues nits del Castell de la Isla del Burguillo per 1.300 euros.

Realitat virtual

Per als que no disposen de tants recursos, però, sempre queda l’opció de la realitat virtual. Amb ajuda de la tecnologia, ens podem desplaçar fins als tradicionals balnearis japonesos d’Arima Onsen.

Ja que aquests emblemàtics establiments han hagut de tancar, han aprofitat per enregistrar vídeos d’uns sis minuts de durada d’alguns dels seus banys i els han penjat a YouTube. La idea és que els espectadors gaudeixin d’una experiència immersiva amb sons d’aigua corrent, des de qualsevol lloc del món.