Contra tota previsió, el primer en declarar aquest dilluns a les 16 h com a testimoni en el judici del procés ha estat el president del Parlament, Roger Torrent. L’han precedit membres de la Mesa de Carme Forcadell i exlletrats per provar si hi va haver o no desobediència en tramitar i aprovar les lleis de desconnexió la tardor del 2017. En la declaració, Torrent ha defensat el dret a l’autodeterminació de Catalunya i Forcadell, la seva antecessora al càrrec.

A l’inici de l’interrogatori, l’actual president de la cambra ha fet notar que hi ha diversos diputats del Parlament a presó i que això en distorsiona el funcionament normal. També s’ha mostrat “preocupat” pel fet que hi hagi polítics independentistes al banc dels acusats i, per contra, que l’extrema dreta exerceixi d’acusació popular.

Torrent hauria fet el mateix que Forcadell

Durant la declaració i en resposta a l’acusació Vox, el president de la cambra ha apuntat que la Mesa del Parlament no pot no admetre una iniciativa parlamentària perquè “no és un òrgan censurador“. Ha reiterat que la Mesa és un “òrgan polític” i que, per tant, ha d’admetre la proposta de qualsevol grup “per més inconstitucional que es pugui pensar que és”, ja que només ha de fixar-se en què estigui formalment ben presentada. A més, ha dit explícitament que, si s’hagués trobat en el lloc de Forcadell, hauria actuat de la mateixa manera.

Al torn de preguntes de la fiscalia, Torrent ha insistit que les lleis aprovades el 6 i 7 de setembre del 2017 al Parlament ─la Llei del referèndum i la Llei de transitorietat jurídica─ “emanaven de la voluntat majoritària dels diputats de la cambra”. Ha afegit que plantejaven la possibilitat de decidir el futur de Catalunya; una possibilitat a què, ha apuntat, “no renunciarem mai”. “Són les lleis que ens van permetre votar l’1 d’octubre i tinguin present que tornarem a votar“, ha afegit.

En la mateixa línia que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del Parlament ha explicat que si als empresonats se’ls acusa d’haver organitzat el referèndum de l’1-O, milers de persones haurien d’estar assegudes al banc dels acusats, “jo el primer”.

L’interrogatori a Torrent acaba amb esbroncada

La declaració de Torrent ha acabat de manera abrupta, amb l’esbroncada del president del tribunal Manuel Marchena als advocats de la defensa. Van den Eynde, Pina i Roig li han preguntat què va fer l’1-O i Marchena els ha demanat que se cenyissin a formular-li qüestions sobre la seva activitat parlamentària. Torrent havia de declarar la setmana passada, però hi havia ple al Parlament i va demanar al tribunal ajornar la compareixença.

Membres de la Mesa de Forcadell i lletrats confirmen l’advertència del TC

Els membres de la Mesa de Forcadell, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans, i David Pérez, del PSC, ─els dos únics que no estan investigats per l’1-O─ han testificat en la mateixa línia. Han recordat que el Tribunal Constitucional (TC) ja els va advertir de no fer cap passa en favor del referèndum.

Pel que fa a l’exlletrat major del Parlament Antonio Bayona, ha contradit Forcadell i Torrent: ha afirmat que la Mesa sí que pot no admetre iniciatives per qüestions de contingut, no només de forma. A més, ha confirmat que va traslladar a la Mesa diverses vegades per escrit que admetre a tràmit les lleis de desconnexió suposaria contradir el TC. Una tesi a què s’ha aferrat el secretari general del Parlament Xavier Muro, que també ha dit que no hi ha precedents d’admissió a tràmit d’iniciatives a la Mesa amb un informe contrari dels serveis jurídics.

El tribunal que jutja el procés ha accedit que Muro declari en qualitat de testimoni sense ser enfocat per les càmeres i evitar, així, que es difongui la seva imatge. Ho ha indicat el magistrat Marchena abans que comencés la seva compareixença.