Trapero ha arribat a l’Audiència Nacional a dos quarts de nou vestit de paisà i amb la seva advocada, Olga Tubau. La sessió ha començat puntualment a les 9 h i s’ha allargat dues hores i mitja, durant les quals el major ha detallat l’actuació dels Mossos durant el referèndum de l’1 d’octubre. Segons fonts jurídiques, ha explicat que els dies anteriors a la votació es va reunir dues vegades amb el president Carles Puigdemont, el conseller d’Interior destituït Joaquim Forn i altres comandaments del cos. Segons fonts de la defensa, en aquestes reunions va explicar que els Mossos no acompanyarien el projecte independentista ni una ruptura, adduint a la neutralitat política del cos, i també va mostrar la preocupació dels comandaments del cos pels problemes de seguretat que es podien produir durant el referèndum.

La fiscalia ha apuntat que durant la seva declaració, Trapero ha responsabilitzat la cúpula política del govern de l’1-O. En aquest sentit, el ministeri públic diu que el major no va intentar impedir la votació i li ha retret que va ocultar l’existència d’aquestes reunions en les darreres compareixences a l’Audiència Nacional quan el van interrogar per les concentracions del 20-S al Departament d’Economia. La fiscalia considera que ara s’ha agreujat la situació processal del major perquè se l’acusa d’un segon delicte de sedició per l’1-O i ha demanat llibertat provisional sota fiança de 50.000 euros.

Lamela, però, ho ha desestimat i ha acordat llibertat sense fiança amb les mateixes mesures cautelars que va decretar la darrera vegada, és a dir, la retirada del passaport, la prohibició de sortir de l’Estat  i compareixences cada 15 dies als jutjats. En la interlocutòria, la jutgessa argumenta que Trapero està complint “escrupolosament” aquestes mesures, s’ha presentat cada vegada a l’Audiència malgrat la possible investigació per un suposat delicte d’organització criminal i que ara ja no és cap dels Mossos i, per tant, no pot destruir o ocultar proves.

La declaració d’aquest divendres arriba després que el coronel Diego Pérez de los Cobos assegurés que l’actuació dels Mossos de l’1-O buscava obstruir l’actuació de la policia espanyola. Per això, Lamela va ampliar les diligències contra la policia catalana al dia de la votació i va citar Trapero, acusat d’un segon delicte de sedició.

El cap dels Mossos actual compareix com a testimoni

Després de Trapero, ha comparegut el cap dels Mossos, Ferran López, en qualitat de testimoni i ha corroborat tota la versió de Trapero. Aquesta és la segona vegada que declara a l’Audiència Nacional. La primera va ser el 17 de novembre, quan va defensar l’actuació de la policia catalana a les concentracions davant el Departament d’Economia i va criticar l’informe que va aportar a la causa la Guàrdia Civil, en què va acusar els Mossos d’inacció.