A finals del 2018 va saltar l’alarma per l’enderroc de les casetes modernistes de l’Encarnació i la tala de l’alzina bicentenària. El veïnat es va organitzar per evitar la destrucció del patrimoni i l’Ajuntament, finalment, va adquirir aquestes edificacions per fer-hi habitatge públic. Ara, un grup de veïns s’ha constituït en la nova Associació l’Alzina de Gràcia per preservar el patrimoni i el jardí amb l’estructura actual.

En contra d’edificar i modificar-ne el volum

El projecte de l’Ajuntament al carrer de l’Encarnació preveu construir entre 15 i 17 habitatges dotacionals. Això significa ampliar l’altura de les casetes per fer planta baixa més tres pisos. Tot i que l’objectiu és conservar-ne la fisonomia, un grup de veïns consideren que no s’ha salvat el patrimoni per edificar-hi.

Nosaltres interpretem que la lluita original és preservar el patrimoni arquitectònic. Preservar significa deixar-les com estan, no fer-hi dos pisos a sobre i mantenir íntegre tot l’espai verd.
Carles Bort, Associació l’Alzina de Gràcia

Consideren que aquest projecte de pisos malmet el patrimoni. Per Luis de Arquer, de la nova entitat, el veïnat va recollir “12.000 signatures per tirar enrere unes llicències de construcció, d’enderroc, de tala, no per construir-hi més”.

Aposten per la restauració de les casetes

La plataforma Salvem l’Alzina i les Casetes de l’Encarnació és el col·lectiu que va iniciar la lluita per preservar aquest espai. Tot i que comparteixen la idea de conservar el patrimoni, l’entitat nova creu que no s’ha d’alterar i s’ha de mantenir tal com està. A més, creuen que les obres podrien malmetre l’alzina i, per això, aposten per només restaurar l’estructura actual de les casetes i conservar-ne el jardí.

L’alzina bicentenària catalogada com a arbre d’interès local

Consulta sobre si s’ha d’edificar a les casetes

El districte de Gràcia vol consensuar amb el veïnat el futur projecte. Però, el que demana l’entitat és que s’ampliï la consulta a tot el barri i es pugui decidir sobre si shan de construir més pisos o si només s’han de restaurar les casetes modernistes. De Arquer explica que des de l’entitat “volem que s’inclogui, que es mantingui l’espai tal qual està i es restaurin les casetes, perquè ara mateix no hi és aquesta opció, ara és sí o sí construir“. La nova associació assegura que és sensible als pisos socials però diu que ja que al districte “hi ha més de 800 pisos buits”, segons Bort, es podrien buscar molts altres emplaçament per fer créixer el nombre d’habitatges a preu protegit.

L’Associació l’Alzina de Gràcia vol vetllar per la preservació de l’arquitectura i el verd del barri i ja estan fent xarxa amb altres entitats que defensen el patrimoni arquitectònic i natural del territori.

Comparteix a: