Un documental recull la lluita veïnal per salvar l’alzina i les casetes d’Encarnació. Es tracta de la producció de 48 minuts ‘Com una alzina’, d’Oriol Díez. Aquest gracienc, que també participa en la plataforma Salvem l’Alzina, va estar tres mesos càmera en mà per captar les vivències i sensacions de tot el procés, des del primer dia de mobilització a la parcel·la del carrer de l’Encarnació, 13-17, fins a la manifestació contra el desallotjament, quan van fer fora de la parcel·la els activistes que hi havia dins.

El documental recull les vivències de la mobilització

“No hi ha un discurs pròpiament articulat, si no són com un seguit de sensacions viscudes o que es poden, d’alguna manera, reviure en aquestes relacions entre enregistraments que proposa el documental”, d’aquesta manera defineix el director Oriol Díez el documental ‘Com una alzina’. Aquest projecte ha volgut recollir les vivències i sensacions que s’han viscut durant tres mesos de lluita veïnal per salvar l’alzina bicentenària i les casetes del carrer de l’Encarnació. De fet, aquest patrimoni gracienc s’ha salvat i ha estat un dels punts d’inflexió perquè des de l’Ajuntament es posés en marxa una revisió del catàleg del patrimoni del districte, on s’inclourà l’arquitectura i, per primera vegada, el verd i la memòria històrica.

La càmera, un element més en les accions

El documental ‘Com una alzina’ capta el dia a dia de la lluita veïnal. Per l’Oriol ha estat senzill, ja que forma part de la plataforma Salvem l’Alzina i això li ha permès que la càmera acabés sent un element natural a les trobades. “Per nosaltres és una forma de fer memòria de moltes situacions, de molts acords, de molts moments on s’havien de prendre decisions, on d’alguna manera veïns i veïnes molt diversos del barri coincidíem amb un motiu comú que era reivindicar aquest espai”, explica la Montse Rifà, que també forma part de la plataforma Salvem l’Alzina. Han estat un total de tres mesos intensos que el director de la producció ha transformat en imatges. La propera cita per veure els 48 minuts de documental serà diumenge 9 de juny amb una projecció sota l’alzina, on els veïns podran reviure els moments que han passat plegats en aquest punt que ara es protegirà.