casal popular tres lliris

(ACN/redacció) Un jutjat de Barcelona ha arxivat la querella presentada per uns veïns contra el Districte de Gràcia per la cessió del Casal Tres Lliris. El local, ubicat al carrer de Torrent de l’Olla, és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, que el setembre del 2017 el va cedir a l’Associació de Joves de Gràcia. La denúncia, dirigida contra el regidor Eloi Badia i quatre alts funcionaris del districte, els acusava de prevaricació i malversació de fons públics perquè l’adjudicació es va fer sense concurs públic. També es queixaven de les molèsties que ocasiona aquest local.

El magistrat instructor conclou que el concurs públic no era necessari ja que l’ús del local és social i no pas comercial. La interlocutòria judicial recorda que la llei permet l’ús gratuït i sense concurs de locals públics destinats a usos socials per part d’entitats sense ànim de lucre. També recull que l’Ajuntament de Barcelona té 210 locals més en situació similar.

Per tot això, i després que ho demanessin les defenses i la fiscalia, el magistrat ha arxivat la causa, contra el criteri de l’acusació particular. No obstant això, el magistrat sí que insta l’Ajuntament a posar fi a les molèsties que el local causa als veïns.

De comissaria a local en cessió d’ús

El local ubicat al carrer del Torrent de l’Olla, 203, a tocar de la plaça de Lesseps, havia estat una comissaria de la Policia Nacional. El 2015 els membres del Casal Popular Tres Lliris van ocupar l’espai per crear-hi un espai per al jovent de Gràcia. L’any 2017 els joves es van constituir en l’Associació Joves de Gràcia i van pactar la gestió de l’espai amb l’Ajuntament.

Ordre de cessament municipal

El novembre de 2020, en època de restriccions covid, el districte de Gràcia va dictar una ordre de cessament d’activitat al Casal Popular Tres Lliris. El motiu van ser precisament, les queixes i molèsties per incidents relacionats amb el soroll, consum de beguda a la via pública i incompliment de mesures per controlar la pandèmia.