Aquests antics calabossos de la policia es podrien convertir en un gimnàs popular. És només una de les propostes del Casal Popular Tres Lliris, a l’antiga comissaria del carrer de Nil Fabra. Fa un mes que es va ocupar aquest espai de 700 metres quadrats. Ara, estan en fase d’obres per adequar les sales a les activitats que s’hi volen fer. Casal Popular Tres Lliris “Aquest espai et dóna moltes més possibilitats per fer moltes més activitats. Han sortit diversos projectes, des de fer un hort urbà, a fer una sala d’estudi i passant fins i tot per fer sales de reunions que puguin aprofitar qualsevol associació.” El districte de Gràcia ha posat tres condicions als ocupants per poder quedar-se a l’espai. La primera és obrir-se al barri. Per això, ja han començat a parlar amb veïns i entitats sense local, com alguns esplais de la zona. . Des de l’administració també demanen que hi hagi seguretat a les instal•lacions i bona convivència veïnal. Casal Popular Tres Lliris “En aquests tres punts, nosaltres estem totalment d’acord, vull dir, estan dins del nostre projecte, no feia falta que l’Ajuntament ens els posés a la taula, perquè ja existien.” Aquesta no és la primera reivindicació d’aquest edifici municipal en desús. L’Associació de Veïns i Comerciants de la plaça de Lesseps fa un any i mig que va iniciar una campanya per convertir-lo en un equipament. Ara, estan a l’expectativa dels nous inquilins. JOSEP MARTÍ, Associació de Veïns i Comerciants de la plaça de Lesseps “Hem demanat parlar amb ells, parlar amb els Tres Lliris i parlar amb l’Ajuntament per veure com podem fer la utilització més plural, diríem, per activitats culturals i cíviques.” Mentre continuen les obres de l’antiga comissaria, els joves fan una crida per recollir mobiliari.

Aquesta antiga comissaria permetrà ampliar les activitats que es feien al local que havien ocupat a la travessera de Gràcia, una antiga oficina bancària de la qual se’ls va desallotjar al novembre. El nou edifici té 700 metres quadrats i ja hi ha noves propostes damunt la taula, com un hort urbà, un gimnàs popular, sales d’estudi, espais de reunions, una sala d’actes o una biblioteca. El districte de Gràcia ha arribat a un acord amb els ocupants perquè puguin continuar en aquest espai municipal, propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge des que va deixar de ser una comissaria de la Policia Nacional. Hi ha tres condicions: obrir-se al barri, vetllar per la seguretat de l’edifici i que hi hagi bona convivència veïnal. De fet, els joves ja han mantingut converses informals amb veïns i entitats de la zona que no tenen local propi.

Una de les entitats amb què ja hi ha hagut una trobada és l’Associació de Veïns i Comerciants de la Plaça de Lesseps. Fa un any i mig que van començar una campanya de recollida de signatures per demanar que es convertís l’antiga comissaria en un centre cívic. Van aconseguir un miler de firmes que van presentar aquest estiu a l’Ajuntament. Ara volen parlar amb el Casal Popular Tres Lliris i el districte per veure quin encaix poden tenir en el nou projecte.

El projecte del casal de moment manté les activitats que ja feien, com un taller de guitarra, un taller de construcció de mobles o presentacions. A més, continuen amb les obres d’adequació de l’espai i fan una crida per recollir mobiliari, sobretot destinat a fer una sala d’estudi, una biblioteca i sales per a reunions.