(ACN) Un 23 % dels adolescents de 15 i 16 anys ha pensat alguna vegada a morir-se o adormir-se i no tornar a despertar. Són dades d’una enquesta de la Diputació de Barcelona a alumnes de 4t d’ESO de la demarcació aquest curs 2022-2023.

La pregunta sobre el suïcidi s’ha fet aquest curs i la Diputació ha fet un avançament dels resultats, però la resta de dades que recull l’informe fan referència al curs anterior.

L’estat emocional de les adolescents és pitjor que el dels nois després de la pandèmia. El 63 % pateix angoixa de cara al futur i el 49 % presenta dificultats de concentració.

El 40 % de les adolescents diuen que han patit assetjament sexual

El 40 % de les adolescents diuen que ha patit assetjament sexual, mentre que en el cas dels nois és un 6 %. El 36 % dels nois considera que la pornografia és una font d’aprenentatge sobre sexualitat, xifra que contrasta amb la de les noies, que baixa al 7 %.

Augment del maltractament psicològic

Les xifres d’assetjament escolar són estables des del 2015 i similars entre els nois i les noies, situant-se en el 8 %. Destaca un augment significatiu del maltractament psicològic: gairebé la meitat de les noies (48 %) diu haver rebut amenaces, crits, s’han sentit ignorades o han estat insultades.

Pel que fa a l’assetjament en xarxes socials, ha augmentat de manera més marcada entre les noies. En el període 2020-2022, un 16 % confessa haver-ne estat víctimes.

Ús de les xarxes

El lleure vinculat a internet i a les xarxes socials també s’ha accentuat durant la pandèmia. Al voltant del 40 % dels adolescents en fan un ús excessiu, una xifra que s’ha doblat des del 2015.

El joc en línia amb diners ha aparegut com una preocupació en salut pública en la població adolescent. Un 15 % dels nois declara haver jugat a jocs d’atzar en línia i haver fet apostes esportives en línia.

El consum d’alcohol

Pel que fa al consum d’alcohol, el 43 % dels alumnes de 4t d’ESO acostuma a beure en cap de setmana. Les noies ho fan lleugerament més que els nois. El 52 % s’ha emborratxat alguna vegada. El consum del cànnabis s’ha reduït pràcticament a la meitat respecte al 2015. A més, el consum de tabac continua caient amb força.

Salut sexual i dieta

L’edat que els nois i noies reconeixen haver mantingut relacions sexuals per primera vegada no ha variat de manera important i un 15 % assenyala que tenien entre 13 anys o menys quan es va produir. Sobre els mètodes anticonceptius, el 91 % diu que han utilitzat el preservatiu en les seves relacions.

Prop del 43 % de noies d’entre 15 i 16 anys diu que ha fet o està fent dieta, mentre que entre els nois el percentatge és del 28 %, una xifra creixent en els últims anys.