Coincidint amb el primer aniversari de l’inici de la guerra a Ucraïna, la Creu Roja fa balanç de l’assistència humanitària que ha dut a terme a casa nostra a les persones que hi han arribat fugint del conflicte. A Catalunya s’han atès 46.566 persones, mentre que a Espanya l’assistència ha arribat fins a 125.000 persones.

De tota la gent que ha arribat a Catalunya fugint d’Ucraïna, més de 20.700 persones han rebut allotjament, unes 2.000 continuen en acollida d’emergència i més de 400 ja estan en el que anomenen fase d’autonomia. A Barcelona, el febrer del 2022 la Creu Roja va desplegar dispositius especials d’acollida a l’aeroport del Prat i a l’estació de tren de Barcelona-Sants.

1.964 persones voluntàries

Amb l’assistència que ha ofert l’entitat durant aquest any s’han cobert necessitats bàsiques de la població però també aquelles relacionades amb el benestar emocional, l’assistència jurídica, l’accés a llocs de treball, el vincle amb la societat d’acollida i l’èxit a l’escola dels infants, entre d’altres. Per fer-ho, han comptat amb la col·laboració de 1.964 persones voluntàries a tot Catalunya.

Atacs al personal humanitari i sanitari

L’entitat ha recordat en un comunicat que la situació humanitària a Ucraïna se segueix deteriorant cada dia de manera ràpida i dràstica. A més, denuncia que en aquest darrer any hi ha hagut dotzenes d’atacs contra instal·lacions de salut, treballadors humanitaris i civils, cosa que per l’entitat representa una vulneració del dret internacional humanitari i posa en “perill greu” els treballadors humanitaris i sanitaris. “Des de la Creu Roja es condemnen aquests atacs continus enèrgicament”, sentencia el comunicat.