La fiscalia posa en dubte que a Catalunya es pugui jutjar amb “serenitat i imparcialitat” la causa contra el major i excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero i l’excúpula del departament d’Interior. Ho ha dit el fiscal Pedro Rubira en la vista de previ pronunciament d’aquest dimarts a l’Audiència Nacional (AN) en què les defenses de dos dels acusats han qüestionat la competència d’aquest tribunal per jutjar els delictes de rebel·lió i sedició.

Per al fiscal, l’AN és competent perquè aquests delictes afecten la forma de govern de l’Estat. “Com no afectarà quan es vol formar una república independent a través d’un referèndum il·legal? Com no serà competent davant d’aquests gravíssims fets?”, ha dit.

“Com no afectarà quan es vol formar una república independent a través d’un referèndum il·legal? Com no serà competent davant d’aquests gravíssims fets?”

L’advocat de l’exnúmero dos d’Interior, Cèsar Puig, Jaume Alonso Cuevillas -que és qui ha sol·licitat la vista- ha argumentat que els fets del 20-S i l’1 d’octubre s’han de jutjar a Catalunya perquè van passar en aquesta comunitat i en aquest sentit ha denunciat que si l’Audiència Nacional manté la seva competència “només s’entendria com un tribunal d’excepció”. Per això, tant Cuevillas, com també Pau Ferrer, lletrat de l’exdirector general dels Mossos Pere Soler, han demanat a l’Audiència Nacional que s’inhibeixi a favor de l’Audiència de Barcelona. 

En la causa, també figura com a acusat el major i excap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana, però en aquest cas, la seva defensa Olga Tubau no ha presentat cap al·legació, tot i estar present a la vista. Tampoc hi han estat cap dels quatre acusats. 

La fiscalia s’excusa

En un comunicat, la fiscalia ha sortit al pas de la polèmica que han generat les declaracions de Rubira en la vista oral. Assegura que “en cap cas es dubta de la professionalitat dels magistrats que exerceixen les seves funcions a Catalunya” i diu que es referia a la querella que va presentar la fiscalia on feia referència “a l’ambient de crispació que existia en la societat catalana” per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

A partir d’ara, el tribunal ha de decidir si admet o no els arguments de les defenses. Cal recordar que en el cas del Suprem, les defenses dels líders independentistes també van negar la competència i en aquest cas el tribunal va resoldre jutjar 12 acusats el proper dimarts 12 de febrer i remetre la causa contra els membres de la Mesa del Parlament i Mireia Boya, del CUP, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.