El col·lectiu anticapitalista Arran ha desplegat una pancarta aquest dimarts al matí des del balcó més elevat de La Pedrera, al centre de Barcelona, contra el turisme massiu. Amb “Tourism kills the city” ─”el turisme mata la ciutat”, en anglès─, el col·lectiu demana aturar la massificació turística justament els primers dies de juliol, quan comencen a arribar molts visitants a la ciutat.
Arran ha afegit al tuit en què ha anunciat l’acció que volen continuar “assenyalant un model turístic dissenyat per enriquir-ne uns pocs i precaritzar-ne moltes”. De fet, segons ha informat, la protesta és el tret de sortida d’una campanya d’estiu enfocada a denunciar aquest model. Critiquen que és “insostenible” tant per a la població com per al territori.
⚠️ ATENCIÓ ⚠️ Ara mateix som a La Pedrera; el turisme massiu mata els barris, aturem-lo! 👊 #TourismKillsTheCity pic.twitter.com/stA7jJGxD0
— Arran 🃏 (@Arran_jovent) July 2, 2019
⚠️ Un estiu més continuem assenyalant un model turístic dissenyat per enriquir uns pocs i precaritzar a moltes. Turisme massiu vs Veïnes! #CapitalVsVida pic.twitter.com/UgvFATCE7I
— Arran 🃏 (@Arran_jovent) July 2, 2019
La pancarta ha penjat d’un dels edificis més emblemàtics d’Antoni Gaudí fins a mig matí, quan l’han retirada. Arran ha explicat en un comunicat que ha escollit La Pedrera precisament perquè és una “icona turística” i “un dels espais de la ciutat més massificats”.
Les accions d’Arran, habituals en època d’estiu
No és la primera vegada que la formació juvenil de l’esquerra independentista Arran emprèn accions contra el turisme a la ciutat. De fet, són habituals durant l’estiu. L’agost del 2017, per exemple, l’atac a un bus turístic va causar rebombori: tres membres del col·lectiu, encaputxats, van aturar un autobús a la parada del Camp Nou, en van punxar les rodes i hi van fer pintades al vindre.
L’any passat, un bus turístic també va ser diana de les crítiques: el van omplir de fum i hi van penjar una pancarta de denúncia. També l’estiu del 2018, Arran va dur les seves protestes al Parc Güell, on diversos membres de l’organització juvenil es van encadenar al mític drac de Guadí de l’equipament. I al carrer, van punxar les rodes de diverses bicicletes de lloguer repartides per la ciutat.