Molts barcelonins han debutat com a apoderats en aquests comicis. A l’Escola Molí de Finestrelles, a Sant Andreu, se n’han aplegat més de 40. Tot i ser de diferents formacions, coincideixen a assenyalar que es tracta d’unes eleccions especials. En José Valle, apoderat de la CUP, ha decidit estrenar-se seguint la crida de l’ANC i la CUP per realitzar un recompte fet per la societat civil. La Montse Milán, apoderada de Catalunya en Comú – Podem, creu que havia de participar d’aquesta manera el 21-D perquè li fa “molta il·lusió viure l’experiència del canvi polític que es viurà avui”. Per la seva banda, en Joan Pere Domínguez, apoderat de Ciutadans, creu que “és el moment en què hem d’estar més alerta que tot es faci segons la legalitat vigent“.

Tot i les diferències polítiques, els apoderats i interventors passen tot el dia junts i ho fan amb “bon rotllo”, assegura la Marga Freixes, apoderada d’Esquerra, tot i que reconeix que “més amb uns que amb uns altres”.

Molts apoderats i (quasi) cap interventor

Era una dinàmica que s’havia vist en les últimes eleccions i en aquests comicis s’ha confirmat. Als col·legis electorals és molt més habitual veure apoderats que interventors. L’Albert Guilar, que és coordinador dels apoderats de Junts per Catalunya a l’Escola Molí de Finestrelles, justifica aquest fenomen com una estratègia de partit. Assegura que la figura de l’apoderat és “molt més flexible” que la de l’interventor i té “pràcticament les mateixes facultats representatives”. Un interventor forma part íntegra d’una mesa electoral, però està vinculada exclusivament a aquesta. En canvi, un apoderat pot moure’s per les diferents meses o fins i tot pels diferents col·legis electorals d’una mateixa demarcació.