La resta de caps de llista han votat amb normalitat. També ho han fet membres de les candidatures de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, que s’han endut tots els flaixos en absència dels líders. Jordi Turull, número quatre de JxC, s’ha mostrat confiat que el 21-D servirà per “posar les coses al seu lloc a través del vot lliure de cada ciutadà”. També ha advertit que Mariano Rajoy hauria de tenir una “ordre d’allunyament” del Congrés i La Moncloa perquè “s’ha saltat la llei infinitat de vegades”.

El candidat d’Esquerra, Oriol Junqueras, va iniciar fa dies els tràmits per poder votar des de la presó d’Estremera, a Madrid, on està reclòs en presó provisional des del 2 de novembre. Els republicans van confirmar que finalment aquest dilluns va poder exercir el seu dret a vot. Pel que fa a la número dos de la llista d’Esquerra, Marta Rovira, ha votat aquest matí a Vic entre aplaudiments apel·lant a l’esperit de l’1 d’octubre: “Esperem que avui la democràcia pugui tornar a guanyar, com va guanyar l’1-O”, ha dit, per després afegir que dipositava el seu vot amb esperança, il·lusió i pensant en l’Oriol Junqueras.

La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha votat a les Corts, on s’ha mostrat confiada que els electors inundaran les urnes en una “oportunitat històrica”. “Són unes eleccions bàsiques per a la convivència a Catalunya”, ha apuntat la candidata, que confia “recollir els fruits” després de la feina que han fet com a líders de l’oposició. “Veiem amb esperança que hi ha molta participació i això sempre és bona notícia”.

Miquel Iceta ha fet una crida a la participació per canviar el rumb de Catalunya entre tots des de l’Edifici Històric de la UB. “Avui és un dia perquè tothom posi dins d’una sobre la papereta amb els seus somnis, desitjos i propostes de solució”, ha afirmat el candidat del PSC, per després congratular-se de les cues als col·legis electorals, que auguren, segons el socialista, “una participació altíssima”.

Per Xavier Domènech, cap de llista de Catalunya en Comú – Podem, aquestes eleccions han de servir per superar una situació difícil i trobar una solució política més enllà dels blocs. Per això, fa una crida a la participació massiva. “Sobretot en positiu, perquè a partir del 21-D puguem construir el futur i no quedar-nos atrapats en un passat que no passa”, ha afirmat Domènech.

El candidat del PP, Xavier García Albiol, ha advertit des de Badalona que el seu partit acceptarà els resultats de les eleccions només si tenen lloc en condicions de “normalitat”. “I els independentistes, com van demostrar l’1-O, el que pretenen és votar dues i tres vegades cadascun i posar els vots a les urnes com si fos una bústia on poses cupons per a un sorteig, no ho respectaríem”, ha conclòs.

El cap de llista de la CUP, Carles Riera, ha hagut de fer una llarga cua a l’Escola Pere IV del Poblenou. Després de dipositar la papereta a l’urna amb el puny alçat, Riera ha assegurat als mitjans que aquestes “són unes eleccions convocades per un cop d’Estat”, però s’ha mostrat convençut que guanyarà la democràcia. Riera ha demanat una gran participació que permeti legitimar el resultat.

El vot “cedit” de Puigdemont

Carles Puigdemont, des de Brussel·les, no ha pogut votar, perquè no va fer els tràmits necessaris per fer-ho per correu. S’exposava a ser detingut si entrava al consolat a registrar-s’hi, perquè es considera territori espanyol. Malgrat tot, ha exercit el dret de forma simbòlica a través d’una noia, que li va cedir el vot.

Junqueras diu que no ha volgut evitar la presó per demostrar el seu compromís

Coincidint amb les eleccions, el candidat d’ERC ha enviat un missatge des de la presó d’Estremera en què assegura no haver volgut evitar la presó “perquè aquest és el millor testimoni del nostre compromís absolut amb l’humanisme i la no violència”. Ho ha dit en una carta escrita a mà des de presó que s’ha publicat al seu compte de Twitter.

A la missiva, Junqueras ha assegurat que estar a presó “no ens afebleix” sinó que els fa més forts. També ha destacat els dirigents “honestos i honrats” que ha tingut ERC en 86 anys d’història, io ha emfatitzat que no han tingut ni un cas de corrupció.

A la carta ha expressat la seva voluntat de liderar un país que prioritzi els llocs de feina i les escoles inclusives i creatives.