Dijous atípic a Barcelona amb uns comicis que alteren el dia a dia de la ciutat. És el primer cop en 37 anys que se celebren unes eleccions catalanes en dia laborable i els efectes s’han fet notar a primera hora especialment en la mobilitat i a les escoles, on avui no hi ha estudiants perquè en molts casos els centres s’han convertit en col·legis electorals. Molts ciutadans han hagut de demanar permisos a la feina per poder exercir el vot. La PIMEC preveu que hi haurà pèrdues econòmiques de prop de 230 milions d’euros.

Primeres eleccions catalanes en dia laborable des de fa 37 anys. Els comicis en dijous han alterat de manera inevitable el dia a dia a la ciutat i això és perceptible, per començar, a les escoles que estan buides de nens i, en alguns casos, plenes de persones que voten.

Avui són molts els pares i mares que s’han hagut d’espavilar per deixar els seus fills en algun lloc alternatiu i algunes empreses sensibles amb el tema, fins i tot, han ofert activitats especials per a una jornada com la d’aquest dijous.

També s’ha notat a la feina. El fet que la jornada electoral coincideixi amb la laboral ha obligat les empreses a organitzar-se per donar els permisos que marca la llei perquè els treballadors puguin exercir el dret a vot.

L’horari de votacions és de nou del matí a vuit del vespre. Si coincideixen quatre hores o més amb l’horari laboral, els treballadors tenen dret a quatre hores de permís. Si només coincideixen entre dues i quatre hores de l’horari laboral, es poden demanar dues hores de permís però si l’horari de feina només se solapa menys de dues hores, es considera que es pot anar a votar fora de l’horari laboral i no hi ha dret de permís.

Als mateixos col·legis electorals es dona el justificant pertinent per presentar a la feina, un certificat que en alguns casos està provocant certs retards.

Afectacions econòmiques?