Aquestes eleccions s’ha viscut de forma especial als col·legis electorals on la Policia Nacional va intervenir l’1-O. Els votants dels centres han participat a dues eleccions destacades en poc més de dos mesos i han encarat la de dijous amb barreja d’emocions el 21-D.

Les d’aquest dijous són unes eleccions singulars, particularment per la trentena d’escoles de la ciutat on els agents policials van intervenir l’1-O. Durant aquests mesos, no han oblidat les càrregues policials d’aquell dia, que van causar 100.000 euros de desperfectes. En algunes, com l’Escola Ramon Llull, aquest mateix matí just abans que obrís el col·legi electoral s’han netejat les petjades grogues que s’hi havien pintat.

Cues a l’Escola Ramon Llull

En aquest centre s’han format llargues cues des de primera hora del matí que han fet la volta a l’illa. La majoria d’electors -que encara tenien al cap les imatges de l’actuació policial del referèndum- han destacat que aquesta vegada han pogut votar amb normalitat. Fins i tot Assumpció Centelles, de 91 anys, que l’1-O no va votar “perquè no volia enfrontar-se amb els policies”, ara ha decidit sortir de casa per fer-ho. En aquest centre, l’expectació mediàtica ha estat molt alta. Diversos mitjans de comunicació internacionals s’han acostat per fer les cròniques d’aquest punt de votació recordant el que va passar fa dos mesos i mig amb els agents policials. És el cas del periodista portuguès Pedro Guerra, que estarà informant durant tot el dia a les escoles de l’1-O perquè “les imatges de la repressió van fer la volta al món”.

Escola Ramon Llull votacions eleccions 21-D

Normalitat en les votacions de l’Institut Jaume Balmes

També a l’Institut Jaume Balmes han votat tenint al cap les càrregues policials d’aquell 1 d’octubre. En aquesta escola els agents van requisar les urnes abans que obrissin el centre i van desallotjar les persones que els hi impedien l’accés. En va ser testimoni la Teresa, que avui ha votat trista i amb males sensacions pel fet que les eleccions les hagi convocat el Govern espanyol. “Em costa que sigui el 155 qui ens convoca”, ha dit. Una de les vocals de les meses, Montserrat Montagut, ha destacat que “més gent està votant per tot el que va passar aquí l’1-O”. Això s’ha fet ben evident amb un degoteig constant de votants a totes les meses.

 

Records de l’1-O a l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta

La jornada electoral d’avui ha estat especial també a la Barceloneta i en concret a l’Escola Mediterrània. Aquí, l’1 d’octubre es van viure moments de tensió per les càrregues policials que hi va haver contra alguns veïns que volien votar en el referèndum. Molts dels que han acudit avui a l’escola tenien molt vives les imatges d’aquestes càrregues i d’altres les van patir personalment. És el cas d’Emília Pérez, que ha denunciat lesions policials i que avui ha anat a votar d’hora. Una altra veïna, Anna Castan, ha destacat que tornar a votar avui al mateix lloc que l’1-O li ha despertat sensacions fortes “que portem a dins i són difícils de treure. Manel Martínez és un conegut activista del barri que va acabar a l’hospital després de les càrregues policials. Avui s’ha mostrat satisfet de veure molta gent votant “amb ganes de poder fer el que no van poder fer en el referèndum.”