bigues fabra i coats

Entitats i partits de l’oposició han denunciat a través de les xarxes socials l’aparició d’unes bigues de fusta de la nau central de la Fabra i Coats dins d’un contenidor industrial. Segons el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias (CEII), es tracta d’unes grans peces de pi meli que formaven part de l’estructura original del sostre i que estaven ben conservades. L’Associació d’Amics de la Fabra i Coats, que aplega antics treballadors de la fàbrica tèxtil, puntualitza que no eren visibles perquè el sostre, completament pla, estava fet de ferro i aquesta part de fusta era per fer el desnivell.

Estructura de la teulada d’una altra nau de la Fabra i Coats

Malestar entre els historiadors andreuencs

El CEII ha mostrat el seu malestar i sentiment d’impotència per trobar-se les bigues serrades en trossos petits. “Seria d’agrair que abans d’engegar operacions que malmeten el patrimoni de Sant Andreu es fes públic i es demanés assessorament“, ha recriminat des de les xarxes socials.

A més, ha insistit que “hauria de ser d’obligat cumpliment” adequar els projectes nous al patrimoni preexistent. Segons els Amics de la Fabra i Coats, les bigues són de la zona oest de la Nau Central on s’ha de traslladar el Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats, i que forma part de la tercera fase de rehabilitació del conjunt del recinte fabril.

Segons Xavier de la Cruz, membre del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, aquest material data dels anys 15-20 del segle XX i, més enllà de la seva utilitat, té importància perquè és material original de l’època de la fàbrica. A més, considera que aquestes bigues s’haurien de preservar perquè la remodelació d’altres naus del recinte fabril encara no ha acabat i es podria fer servir en alguna altra reforma si es necessités, com ara el centre d’interpretació del treball que resta pendent d’execució. Assegura que al costat de les bigues, també s’havien retirat maons naturals massissos de la mateixa època.

En aquest sentit, diversos grups polítics de l’oposició de Sant Andreu també han mostrat la seva indignació. El conseller d’ERC, Carles Escuredo, creu que la desinstal·lació d’aquesta estructura suposa “un nou menysteniment del patrimoni andreuenc”. Ximena Gadea, de Junts per Catalunya, també demana explicacions al districte de Sant Andreu. Des del districte, però, no s’ha donat cap explicació sobre el succés.