Més de la meitat de les agressions i assetjaments sexuals es produeixen a l’espai públic. Ho diu la darrera Enquesta de violència masclista de Catalunya, de l’any 2016. Les dades també indiquen que més del 42 %  dels tocaments sexuals sense violència es donen al transport públic i un 30 %, als espais d’oci.

Per capgirar la situació, ara fa un any l’Ajuntament va presentar el protocol No callem. S’hi van adherir nou sales (entre les quals, Razzmatazz, Apolo, Jamboree i Tarantos) i diversos festivals de la ciutat, com el Sónar, el Cruïlla o el Primavera Sound. 12 mesos després, 18 sales més han volgut sumar-s’hi. N’hi ha algunes d’emblemàtiques com la sala Bikini, el Sutton, l’Otto Zutz Club o l’Almo2bar. A més, també s’hi han adherit espais com el Palau Sant Jordi, el Sant Jordi Club, l’Estadi Olímpic de Montjuïc, el Poble Espanyol i el Fòrum. En total, amb aquestes incorporacions, ja formen part de la campanya 36 espais.

Començaran a aplicar el protocol a partir del mes de maig i, fins aleshores, prop de 1.600 treballadors de les sales i locals rebran formació. Amb aquesta ampliació es preveu que la campanya, que enguany serà de color violeta, arribi a més d’un milió i mig de persones, la majoria joves.

Un protocol basat en la formació

Bàsicament, les sales que s’hi adhereixen es comprometen que el seu personal rebi  la formació que se’ls facilita des de la Regidoria de Feminismes i LGTBI. Es tracta de donar més eines als treballadors a l’hora de detectar i afrontar una situació en què s’ha produït algun abús. El protocol també estableix criteris per evitar actituds sexistes als locals com, per exemple, que no hi hagi bonificacions de begudes només per a les dones, que no s’utilitzin preus diferents en funció del sexe i que no es desenvolupin activitats que fomentin la desigualtat de gènere.

Un exemple d’aquesta pràctica seria establir codis de vestir diferenciats per raó de sexe. A més, cada local haurà de realitzar una avaluació de les seves zones fosques, amagades o que facilitin la vulnerabilitat dels usuaris i prioritzar-hi la vigilància. Ja fa temps que el govern municipal incideix en les agressions i assetjament sexual en l’àmbit de l’oci nocturn. Una de les primeres campanyes va ser la instal·lació d’un estand informatiu durant les Festes de la Mercè, que després es va ampliar al passeig Marítim.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Laura Pérez, a ‘bàsics'” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/entrevista-laura-perez-agressions-sexuals-oci-nocturn/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a