El passatge de les Manufactures ha estat tancat dos anys. L’espai, que data del 1878, s’havia omplert amb el temps de negocis que amagaven  elements històrics. Els propietaris actuals són, d’una banda, una cadena d’hotels i de l’altra particulars. Els primers han assumit el cost dels treballs que s’han fet al passatge amb la voluntat de recuperar l’aspecte original. La directora de Yurbban Passage Hotel, Norma Galofré explica que “hem recuperat el paviment d’arenisca que hi havia antigament i als sostres s’ha fet una restauració molt minuciosa de l’artesanat original”. També s’han recuperat  les baranes originals.

Un hotel nou

A grans trets, la restauració ha acontentat comerciants i veïns. L’únic inconvenient que hi veuen, al menys això és el que manifesta la Maria Mas, veïna i representant de l’Associació de Veïns del Casc Antic, “és que comporti l’obertura  d’un hotel nou”. Tot i això, diu que “aquí, per sort, no ha afectat gaire veïns. He estat parlant amb uns que hi viuen i sembla que els pisos són de propietat”.

L’obertura d’aquest passatge suposa que tornen a estar connectats dos barris de dos districtes, Ciutat Vella i l’Eixample. Pel president de l’Associació de Comerciants de Santa Caterina, Alfons Solà, aquest és un tema important. “Era imprescindible que s’obrís aquest passatge perquè és un nexe d’unió entre el baix Eixample i els nostres barris, i durant els dos anys que ha estat tancat ha sigut un problema” explica. El passatge de les Manufactures, tot i ser de propietat privada, està obert al públic de dilluns a diumenge de 8 del matí a dos quarts de 12 de la nit.

‘Petjades”, d’Antoni Yranzo

En el marc de la rehabilitació del passatge de les Manufactures també es va encarregar una obra a l’artista multidisciplinari Antoni Yranzo, que ha realitzat la instal·lació ‘Petjades’. És una escultura de tres dimensions malgrat que sembli gairebé plana. La peça d’acer inoxidable pesa vuit kilos i es mou en funció de com bufa el vent.