Canvis en la manera de tramitar la baixa per covid i la posterior alta per reincorporar-se a la feina. A partir d’aquest dimecres, al mateix moment que es tramita la baixa per covid es rebrà automàticament una alta diferida per a set dies després. De manera que, si passat aquests set dies, la persona positiva encara té símptomes o es troba malament haurà de contactar amb el centre d’atenció primària. Perquè si no ho fa, als set dies es genera una alta definitiva. Per tant, és molt important que, per tal d’allargar la baixa, es contacti amb el CAP.
Segons la secretària general de Salut, Meritxell Masó, “estem en una situació extraordinària i hem de posar mesures excepcionals en una situació excepcional. Estem intentant automatitzar tant com podem els procediments”. Masó ha recordat que els CAP estan “veritablement col·lapsats”. Masó també ha recordat que l’opció d’alta automàtica és només per a les persones positives de covid.
123.400 baixes laborals, una xifra “absolutament excepcional”
A Catalunya, el 7 de gener del 2022 hi havia 74.000 baixes laborals, i només tres dies després, el 10 gener, hi havia 123.406 baixes. “És una xifra absolutament excepcional”, ha lamentat la secretària general de Salut, Meritxell Masó, en roda de premsa. De fet, en 72 hores la xifra de baixes gairebé s’ha duplicat. Pel que fa al personal essencial, entre el col·lectiu de sanitari i bombers, un 3,4 % del total està de baixa per covid. En canvi, la dada puja al cos dels Mossos d’Esquadra, que ascendeix al 5 i el 5,5 %.