centre atenció primària


(ACN) Els centres d’atenció primària (CAP) han batut rècords de visites pel coronavirus durant aquesta sisena onada, dominada per l’òmicron. Prop de 100.000 persones van requerir dilluns atenció mèdica primària per la covid-19, més del doble que durant el pic de l’onada anterior. Davant d’aquesta situació de “saturació”, el Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP) demana que s’activi un sistema de baixes “autojustificades” per evitar que pacients lleus amb malalties com la covid-19, grip o gastroenteritis hagin de recórrer als CAP per cursar la baixa.

Demanen la descàrrega de tràmits de baixes laborals

“Un diagnòstic positiu de covid hauria d’anar acompanyat d’una baixa i, així, alliberar-nos a nosaltres de la tasca burocràtica”, proposa a l’ACN Nani Vall-llossera, membre del FoCAP i metgessa del CAP Bon Pastor, a Barcelona.
Per tal de descongestionar l’atenció primària, sotmesa a una gran pressió assistencial per l’auge de casos d’òmicron, el FoCAP proposa prioritzar els professionals dels CAP per a finalitats mèdiques i descarregar-los de tràmits com les baixes laborals.

Automatitzar baixes de set dies

“Les baixes per covid-19 sabem quina durada tenen i sabem que necessiten un aïllament de set dies, així que caldria automatitzar-les i, només en el cas que hi hagi alguna complicació, poder fer la valoració per allargar-la”, comenta Vall-llossera, convençuda que la sisena onada “ho canvia tot” i cal adaptar-s’hi.

En aquesta línia va pronunciar-se aquest dimarts el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va fer una crida a la Seguretat Social perquè es pugui cursar la baixa laboral per covid “de manera excepcional” amb una declaració d’autoresponsabilitat, tal com es fa actualment en països com el Regne Unit.

Alerta que hi ha personal sanitari que deixen la feina “perquè no poden més”

Les autoritats diuen que no hi ha professionals, però també hi ha professionals que ho deixen perquè no poden més”, subratlla Vall-llossera, partidària de revertir la situació per procurar una activitat laboral “sostenible” per als sanitaris que permeti reforçar l’assistència mèdica per la resta de malalties, a banda de la covid-19.

Malgrat que els casos positius viuen una “desacceleració clara”, Argimon va alertar aquest dimarts que, fins que no s’aconsegueixi superar aquest nou embat, la societat s’haurà d’acostumar a uns serveis “diferents dels que està acostumada”, preveient la saturació de la xarxa sanitària. Segons el conseller, Catalunya arribarà al pic de la sisena onada d’aquí a una setmana, o com a màxim 10 dies.