Una setmana després de l’incendi d’un edifici al carrer Nou de la Rambla, al Raval, la finca continua sense llum i la situació de provisionalitat en què es troben els veïns s’allargarà, com a mínim, dos mesos. Segons ha avançat el diari ‘La Vanguardia” i ha pogut confirmar betevé, l’Ajuntament de Barcelona prepara un reallotjament a llarg termini per als llogaters de l’immoble, perquè per restablir el subministrament elèctric caldrà renovar tota la instal·lació. Els veïns amenacen amb els tribunals i lamenten que si l’administració hagués actuat amb contundència davant les queixes per problemes de convivència, no s’hauria produït el foc.

El quadre de llums cremat, irrecuperable

Tot i que l’edifici no té danys estructurals, les flames n’han malmès la instal·lació elèctrica. El quadre de llums s’ha cremat i caldrà substituir-lo per un de nou. Es tracta d’una reparació global i complexa que no és ràpida de fer. Fonts municipals també expliquen que en aquest cas col·locar un generador temporal no és una opció viable i que els treballs s’allargaran, almenys fins al març. Per això, ja estan estudiant les alternatives de reallotjament que poden oferir als llogaters durant aquest parell de mesos.

quadre cremat edifici incendi Nou de la Rambla, al Raval

Des de l’Ajuntament asseguren que també han reforçat la vigilància a les portes de l’immoble amb agents de la Guàrdia Urbana i seguretat privada. Una mesura per evitar ocupacions noves als pisos que han deixat buits els veïns que ara estan reallotjats de forma provisional al CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona).

Els afectats es plantegen la via judicial

La finca, ubicada al número 39 al carrer de Nou de la Rambla, té 12 habitatges públics en què viuen sobretot gent gran. La preocupació que tenen aquests llogaters és màxima i denuncien falta de informació. Alguns veïns expliquen que els tècnics que hi treballen els van dir que serien tres o quatre mesos de feina, però que ningú els ha informat sobre els terminis de manera oficial. Per això, amenacen de denunciar l’Ajuntament i el Consorci de l’Habitatge de Barcelona si dilluns o dimarts no tenen respostes i solucions concretes.

Alguns dels pisos ja fa temps que estan ocupats i això ha generat molts problemes de convivència. Després de l’incendi, alguns dels llogaters no han volgut deixar l’habitatge per por que els ocupessin el pis, malgrat les dificultats que suposa viure sense llum. Ara, davant d’aquest escenari de mesos sense subministrament, exigeixen garanties que ningú no entrarà a casa seva per marxar a un allotjament temporal i reclamen que sigui un espai digne.

Els veïns acusen l’Administració d’inacció i lamenten que si s’hagués fet alguna cosa en resposta a les queixes veïnals, l’incendi “es podria haver evitat”. De la seva banda, l’Ajuntament ha reconegut que tenia constància d’aquests conflictes i que estava treballant per resoldre-ho i desallotjar els ocupants.