Torna a haver-hi novetats sobre la finca de Can Raventós, a Sarrià. L’Ajuntament ha tancat definitivament la porta a aconseguir una permuta amb la propietat per evitar la construcció de pisos de luxe als seus jardins. Una reivindicació veïnal de fa anys que demanava l’espai com a refugi climàtic per al barri. A la comissió d’urbanisme del 19 de setembre, Comuns i Esquerra han demanat al govern municipal tornar a seure amb la propietat per intentar arribar a un acord. El govern, però, assegura que ja no s’hi pot fer res. Al mateix temps, però, s’ha fet públic un document jurídic encarregat pel govern anterior, que assegura que el pla especial aprovat té irregularitats.

Un prec no acceptat

Davant dels precs de Barcelona en Comú i Esquerra Republicana perquè el govern emprengués totes les accions necessàries per salvar el jardí de Can Raventós, la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Laia Bonet, ha explicat que en canviar de govern municipal, es van reunir amb la propietat però aquesta no va mostrar cap interès en les propostes de permuta que li van posar sobre la taula.

Bonet també ha recordat que “durant tot el mandat anterior es va tirar endavant el projecte amb tots els informes fets i tota la informació” i ha assegurat que “és un expedient que si s’hagués volgut es podia revocar d’ofici i no ho va fer l’anterior equip”. Per acabar de deixar-ho clar, ha afegit que “ara no podem fer res més que respectar els actes legítims i adoptats en el passat mandat”.

Voluntat política per evitar un altre Dalmases 63

Des d’ERC han reclamat seguir amb les negociacions, i han recordat que el seu partit va ser l’únic que va votar en contra del pla especial de Can Raventós, mentre que PSC, Comuns i el llavors regidor Manuel Valls hi van votar a favor.

Janet Sanz, de Barcelona en Comú, ha respost a Laia Bonet que encara hi ha temps de seure i recuperar el diàleg que van iniciar en l’anterior mandat. Ha recordat que el projecte tenia l’informe favorable de patrimoni quan el van aprovar, i que després de la denúncia dels veïns, el govern municipal va fer consultes jurídiques i per això es va establir una taula de diàleg amb la propietat per arribar a una permuta.

“El que els demanem és que tinguin voluntat política per resoldre un conflicte perquè no sigui la justícia la que acabi determinant una sentència, com va passar amb el cas del solar del carrer Dalmases 63“, ha recordat Sanz. L’exregidora d’Urbanisme s’ha referit així a la sentència heretada del govern del PSC, ERC i ICV que va haver d’executar, per uns pisos de luxe construïts al carrer de Dalmases amb una llicència d’edificació errònia, una operació que va costar 15 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona. “Són situacions complicades però tenim l’opció de resoldre-les” va afegir.

Un document consultiu assenyala una irregularitat en el pla urbanístic

En veure l’oposició veïnal, l’àrea d’Urbanisme va encarregar una consulta jurídica durant el mandat anterior. Ara el diari ‘Nació Digital’ n’ha fet públic el seu contingut, i segons aquest document s’han detectat errors en el pla especial aprovat per fer pisos a Can Raventós. Els advocats consultats asseguren que el projecte contradiu la conservació del patrimoni perquè les edificacions projectades no respecten la distància de 10 metres al voltant de la façana de l’edifici històric.

El pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament l’any 2020 permet que l’edifici projectat al costat del carrer de Fontcoberta pugui construir-se deixant només quatre metres de distància amb la masia en el punt més proper i ho argumenta dient que les indicacions patrimonials són interpretables si els futurs edificis permeten tenir en compte l’edifici catalogat.

El text jurídic, però, explica que la justícia ha fet palès en diverses ocasions que els plans de protecció patrimonial tenen més poder que els plans especials integrals de millora urbana. Nega que la protecció de 10 metres sigui una indicació orientativa, indicativa o aproximada, i assegura que les seves determinacions són obligatòries i vinculants.

Els veïns no tiren la tovallola

La Plataforma Defensem Can Raventós a la comissió d’Urbanisme per demanar que es conservin els jardins

La Plataforma Defensem Can Raventós, que ha assistit a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge per tornar a demanar que es preservin els jardins com a refugi climàtic, ha qualificat la resposta del govern de decebedora, per no voler seguir negociant una permuta amb la propietat. Tot i això, no tiren la tovallola perquè a finals de setembre o principis d’octubre ha de sortir la sentència del recurs contenciós administratiu presentat pels mateixos veïns, que determinarà si el planejament està bé o no. Per altra banda, també estan pendents de la resposta de l’oficina antifrau per la possible irregularitat en la construcció dels pisos de luxe.