L’estació de Sants ha estat aquest divendres escenari d’una actuació polèmica per part dels agents de seguretat privada de la infraestructura. De fet, el portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu per aquesta actuació. Segons Carmona, “es prendran les mesures necessàries” i ha assegurat que l’agent que ha protagonitzat l’agressió a Sants ha estat expulsat del servei minuts després dels fets.

Tot ha començat quan una noia s’ha vist incomodada per la presència de mitjans de comunicació, motiu pel qual ha increpat un operador de càmera de televisió perquè no volia que la gravés. Arran d’això, s’hi han acostat agents del servei de seguretat privada de l’empresa Sureste per parlar-hi. La conversa ha anat pujant de to fins al punt que un dels agents ha resultat lleument ferit amb un objecte. Aleshores, un altre vigilant de seguretat l’ha reduïda a terra, i entre quatre guàrdies més l’han emmanillada. Ha estat en aquest moment quan un dels agents (el que ha patit l’agressió) l’ha pegada amb la mà unes quantes vegades i després li ha etzibat una puntada de peu.

Mossos investiga l’agressió i l’Ajuntament la qualifica de “trànsfoba”

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació. Fonts policials han explicat que ja han identificat a totes les parts implicades i que estan a l’espera de prendre declaració a la dona, que ha estat traslladada a un hospital pels serveis d’emergències. L’Ajuntament de Barcelona ha demanat que s’investigui l’agressió i l’ha qualificada de trànsfoba. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha lamentat en una piulada que els vigilants diguessin “Cállese señor” a la víctima, que és una dona transsexual.

“No tornarà a treballar per Renfe”

Si bé en un primer moment ja s’ha informat de l’obertura d’un expedient a l’agent de seguretat que ha colpejat a la noia, Carmona, que ha presenciat els fets en primera línia, ha estat taxatiu a l’hora d’afirmar que, al marge de si més endavant es reincorpora a l’empresa Sureste,el que és segur és que no tornarà a treballar per Renfe. Tot i així, el portaveu de l’operador ferroviari ha assegurat que es tracta de casos “puntuals” i “aïllats” i que, en cap cas, això no afectarà a la seva relació amb l’actual empresa de seguretat.

Dues reduccions amb pocs minuts de diferència

Es dona el cas que pocs minuts després d’aquest episodi, hi ha hagut una altra intervenció a l’estació de Sants. Aquesta vegada han estat els vigilants de Prosegur, que patrullen el vestíbul, els que han reduït un home. A les imatges es pot veure com el redueixen entre tres guàrdies de seguretat.

No és la primera vegada que l’estació de Sants és escenari d’actuacions polèmiques. Ja s’hi han apartat agents de seguretat privada anteriorment. L’any 2019, Renfe va apartar un vigilant perquè mentre estava de servei va enfrontar-se a un viatger, segons l’entitat Es Racisme, perquè era negre. El mateix any, també es va apartar un grup de guàrdies de seguretat de la plaça de Catalunya per haver actuat de manera desproporcionada.