Amb l’inici de curs, Barcelona recupera el projecte dels Patis Escolars Oberts al Barri al cap de setmana per fer-hi activitats de lleure. Després d’haver estat tancats per la pandèmia, uns quants van reobrir parcialment a l’estiu i ara ho fan de forma més definitiva i ampliada. A partir d’aquest 2 d’octubre reobren 53 patis amb una normativa específica covid que impedeix fer-hi festes d’aniversari i recomana fer servir la mascareta si no es manté la distància de seguretat. Tanmateix caldrà fer servir gel hidroalcohòlic, es recomana no menjar i també fer les entrades i sortides esglaonadament.

63 patis escolars oberts a tot Barcelona

A mesura que avanci la tardor s’aniran incorporant fins a un total de 10 patis més, de manera que la xifra final de patis oberts aquest curs serà de 63 distribuïts en els deu districtes de la ciutat amb horaris de matí i tarda. Durant els períodes de vacances escolars, obrirà un dels patis per cadascun dels districtes també amb horaris de matí i de tarda.

Dels 63 patis oberts, n’hi ha 15 que són o bé refugis climàtics o que formen part del programa Transformen i per tant han estat naturalitzats i són més verds, coeducatius i comunitaris. Cada pati escolar té un servei de monitoratge que obre i tanca el pati dins els horaris previstos, vetlla pel bon ús de les instal·lacions, i fa que els patis oberts siguin una àgora de trobada on les persones comparteixen temps de joc i d’activitat física i esportiva amb altres persones, generant vida comunitària.

Guanyar espai per al joc i l’oci familiar

Els patis escolars oberts al barri, volen potenciar les oportunitats de joc en el temps lliure per a infants, joves i les seves famílies, així com per a persones adultes en general, i promoure els usos dels centres educatius com a equipaments de barri. Són espais on es fomenten valors i actituds de respecte, de cooperació, d’esforç i de responsabilitat dels infants i dels joves mitjançant el joc compartit. D’aquesta manera, aquest programa obre l’escola al barri i contribueix a fer barris més educadors.